Cercetătorii români, primul pas spre realizarea unui vaccin împotriva virusului fără leac
Ziua şi alarma de coronavirus, în România. Doi bărbaţi din Timişoara, printre care şi un angajat SRI, au ajuns la spital, convinşi că au virusul mortal. S-a dovedit că erau doar cuprinşi de panică. Europa însă numără cazurile de îmbolnăviri.
De Redactia Observator la 30.01.2020, 22:27- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Ziua şi alarma de coronavirus, în România. Doi bărbaţi din Timişoara, printre care şi un angajat SRI, au ajuns la spital, convinşi că au virusul mortal. S-a dovedit că erau doar cuprinşi de panică. Europa însă numără cazurile de îmbolnăviri. Finlanda este ultima ţară în care a fost depistat virusul care provoacă pneumonie. Iar alerta se menţine. Sute de europeni, printre care şi români, care trăiesc în China vor fi aduşi acasă.
Condus de un ambulanţier îmbrăcat din cap până în picioare în costum de protecţie, un angajat SRI al aeroportului din Timişoara s-a prezentat de dimineaţă la spital.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli infecțioase Victor Babeş din Timişoara: Prezintă simptomatologie de o zi, o simptomatologie cu febră. Uşoară tuse
Nu a fost sigurul timişorean convins că a luat virusul mortal. Angajatul unei multinaţionale, care are colegi care au călătorit recent în China, a venit la medic după ce a început să tuşească.
Virgil Musta, medic Spitalul de Boli infecțioase Victor Babeş din Timişoara: Nu se încadrează în definiţia de caz şi nici simptomele nu sunt simptome de infecţie cu coronavirus
Măsuri prevenitive cer şi poştaşii din România, care se tem că ar putea lua coronavirusul de pe pachetele care vin din China. Deşi studiile americane arată că virusul nu rezistă mai mult de câteva ore odată ajuns pe un pachet, poştaşii au cerut măşti şi mănuşi.
Din China, s-au întors astăzi alţi studenţi români.
Studentă întoarsă din China: Am fost verificaţi în Beijing, temperatura, şi am fost puşi să dăm o declaraţie dacă am fost sau nu în Wuhan. Apoi în Dubai, din nou, am avut escală în Dubai, din nou ni s-a luat temperatura. Aici, în ţară, din nou
600 de europeni urmează să se întoarcă din China în următoarele zile. În Marea Britanie şi în Franţa, vor intra direct în carantină. Autorităţile se tem să nu se repete povestea din Japonia unde, din 200 de cetăţeni repatriaţi, trei erau infectaţi. În Europa, virusul a fost confirmat până acum în Franţa, Germania şi în Finlanda.
Chiar în ţara lui Moş Crăciun a fost internată o turistă de 32 de ani din China.
Alertă este şi în Italia, unde un vas de croazieră cu 6.000 de turişti la bord este în carantină, la 80 de kilometri nord de Roma. La bord sunt doi turişti chinezi cu simptome de coronavirus.
La mai puţin de două luni de la apariţie, sunt aproape 8.300 de îmbolnăviri, mai multe ca în cazul epidemiei SARS, care a făcut ravagii timp de nouă luni, în perioada 2002-2003. În timp ce autorităţile din China construiesc spitale de la zero, pentru a-i trata pe bolnavi, cercetătorii români, care au studiat carcteristicile genetice ale virusului, cred că au făcut primii paşi pentru realizarea unui vaccin.
Virgil Păunescu, director Institutul Oncogen: Am identificat acele secvenţe de 10, 12, 20 de aminoacizi care sunt cele mai relevante pentru sistemul imun al europeanului
Specialiştii din Timişoara spun că ideea lor de vaccin este să stimuleze sistemul imunitar în aşa fel încât să combată mai eficient virusul.