Cine e studentul care a convins CCR să desfiinţeze purtatul măştii în exterior. Totul a început după ce a fost amendat că nu avea mască
Doi studenţi au învins autorităţile cu armele lor: legile. Au dat statul în judecată şi au reuşit să demonstreze la Curtea Constituţională că legea privind purtarea măştii de protecție pe stradă este făcută pe genunchi. Tinerii s-au revoltat si au acţionat după ce au fost amendaţi pe stradă.
De Bogdan Dinu la 16.02.2022, 19:49Adrian Secu, student la drept: Am primit o amendă în martie anul trecut, am fost să îmi iau medicamente, nu purtam masca de protecție.
Așa începe povestea lui Adrian, student al Facultății de Drept din București. O amendă primită de la polițiștii locali l-a motivat să desființeze regula purtării măștii de protecție în exterior în fața judecătorilor de la Curtea Constituțională a României.
Cine e studentul care a convins CCR să desfiinţeze purtatul măştii în exterior
Adrian Secu, student la drept: Am contestat în instanță amenda. Mi s-a admis sesizarea de neconstituționalitate. Părinții mei au fost mândri. Tata a fost cu mine în sală.
- Când se va putea renunţa la mască în exterior, în România, după decizia CCR
- Augustin Zegrean, după decizia CCR privind masca de protecţie: Conform Constituţiei nu pot fi afectate drepturi...
- Alexandru Rafila: ''Masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea. O să o port unde e...
Schimbarea nu se face peste noapte.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Timp de 30 de zile, Curtea Constituțională trebuie să publice motivarea deciziei în Monitorul Oficial.
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: CCR s-a referit la faptul că legea prin care s-a introdus această obligație are probleme. Și astăzi poți fi amendat dacă nu porți mască așa cum scrie în lege.
Renate Weber, Avocatul Poporului: Mă îndoiesc sincer că cineva din agenții constatori de contravenții vor da amenzi după această decizie a Curții.
Mai ales că instanța le poate anula pe baza deciziei CCR.
Daniel Manolache, avocat: Dacă un cetățean ia o amendă în momentul de față poate să o conteste. Există posibilitatea să îi anuleze procesul verbal.
Decizia se referă doar la masca în aer liber.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Celelalte moduri de utilizare a măștii - în spații închise, în mijloacele de transport în comun, în piețele închise, este reglementată de legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spațiile închise.
Femeie: Ne amețește de tot, că nici noi nu mai știm. Unii poartă tot timpul, unii nu poartă deloc.
Cei care nu poartă masca riscă amenzi de până la 2500 de lei.