Clădiri în ruină, puse la pâmânt în fostul "El Dorado" al Gorjului. "Au plecat oamenii, acum uite, pleacă şi blocurile după ei"
Trei blocuri cu patru etaje, ridicate pentru mineri, într-o comună din Gorj, sunt demolate în aceste zile. Localitatea Mătăsari, devenită un "El Dorado" pentru cine căuta un loc sigur de muncă înainte de Revoluţie s-a dorit oraş. Comuniştii au ridicat zeci de blocuri muncitoreşti de care s-a ales praful în ultimii ani. Au fost vandalizate, apoi au devenit focare de infecţie, ori grajduri pentru animale. Primăria le demolează acum pentru că modernizarea ar costa prea mult, dar nu ştie ce pune în loc.
De Diana Speretoiu la 16.02.2024, 11:09Excavatoarele rup puţin câte puţin din istoria comunei Mătăsari. 60 de blocuri au fost ridicate în anii 80, când mineritul era în floare. Mii de oameni din toate colţurile ţării s-au mutat în comuna care se dorea a fi oraş. Numai că odată ce minele s-au închis, blocurile s-au golit. Altele nici n-au mai fost terminate. Clădirile în ruină au transformat-o într-o localitate fantomă.
Diana Speretoiu, reporter Observator: În primă fază, trei blocuri cu patru etaje vor fi rase de pe faţa pământului. Vorbim de blocuri care au fost ridicate înainte de 1989, dar care nu au mai fost finalizate şi care doar urâţeau centrul localităţii pentru că deveniseră adevărate focare de infecţii.
În timp ce unii localnici cred că puteau fi refăcute şi oferite oamenilor care au nevoie de un acoperiş deasupra capului, alţii nu le vedeau rostul în picioare.
- Au plecat oamenii, acum uite, pleacă şi blocurile după ei
Florin Covaci, reprezentant firmă demolări: Făcute nu mergeau. Structura e dusă. De la Revoluţie sunt terminate, dacă nu le-au finalizat. Atâta mizerie, şobolani.
Primăria a alocat peste un milion de lei pentru demolare.
Le pune la pământ, însă nu ştie exact ce va face în loc.
Blocurile vor fi înlocuite de parcări sau terenuri de sport
Dorin Ionescu, viceprimar Mătăsari: Trebuia expertiză, consolidare, utilităţi, tot. era foarte mult şi nu-şi aveau rostul. Nu se justificau cheltuielile.
Reporter: Ce facem în loc?
Dorin Ionescu, viceprimar Mătăsari: Deocamdată după ce se stabileşte, se eliberează tot, atunci vedem ce putem face. Ori parcări, ori teren sportiv.
Nu sunt singurele construcţii care încă dau o imagine dezolantă zonei.
Diana Speretoiu, reporter Observator: Deşi nu pare, aceste blocuri au fost locuite în perioada comunismului, însă după închiderea minelor, au rămas goale şi au fost vandalizate. Ca oamenii să nu mai aibă acces în interior, primăria a zidit toate uşile şi ferestrele de la parter.
Pentru aceste blocuri, nu există încă planuri.
Un consilier local spune că acestea ar fi trebuit să fie demolate primele.
Ionuţ Buzărin, consilier local: Acele blocuri chiar se puteau demola pentru că sunt de nefamilişti, cu băi comune, care au fost locuite şi care nu se mai pot reabilita niciodată. Au început cu ce nu trebuia, cu blocuri în şantier nefinalizate, iar celelalte, care au fost locuite şi nu mai sunt, au rămas în picioare. Nu există expertiză tehnică care să ateste că blocurile acelea nu puteau fi finalizate.
În urmă cu patru decenii, comuna avea 10 mii de locuitori. Aproape toţi lucrau în minele de cărbune. Acum populaţia s-a înjumătăţit şi în cariere mai merg doar câteva sute de localnici.