Suntem codaşii Europei la speranţa de viaţă. Românii se mai bucură de 4 ani fără probleme de sănătate, după pensionare
Pensii mai mari, dar de care nu ne putem bucura! Statisticile sunt îngrijorătoare şi ne arată că, din momentul pensionării, românii mai pot spera la 4 ani de viaţă sănătoasă. Speranţa de viaţă a scăzut considerabil, iar acum suntem pe ultimul loc în UE.
De Andreea Petrescu la 21.12.2023, 08:45Vorbim despre o speranţă la viaţă sănătoasă mai mică decât în alte state din Europa, iar în România, peste vârsta de 65 de ani este între 4 şi 6 ani, diferenţial dacă vorbim de femei sau de bărbaţi şi chiar dacă femeile trăiesc mai mult, acestea au o sănătate mai precară decât cea a bărbaţilor şi am ajuns la aceste cifre îngrijorătoare în condiţiile în care, în Europa, speranţa de viaţă dar şi de viaţă sănătoasă este mult mai mare faţă de în România.
Distanţa faţă de spitale şi costurile medicale, cel mai mare obstacol
La noi, românii se plâng de faptul că accesul la serviciile medicale este dificil în special pentru persoanele care locuiesc în mediul rural. Distanţa până la spitale sau medici specialişti este destul de mare şi mai mult decât atât sunt nevoiţi să stea de multe ori pe lista de aşteptare sau la cozi pentru a face analize, diverse investigaţii medicale sau chiar un simplu consult, iar pentru a nu fi nevoiţi să stea pe aceste liste de aşteptare românii spun că trebuie să plătească aceste investigaţii, consultaţii şi tratamente în sistemul privat de sănătate, sistem privat care este destul de costisitor.
Dacă vorbim despre cele mai întâlnite afecţiuni ale pacienţilor care ajung, de exemplu, la medicul de familie sunt bolile respiratorii, boli ale aparatului circulator dar şi bolile infecţioase, iar dacă vorbim despre persoanele care au 60, 65 de ani, în cazul acestora apar de foarte multe ori boli asociate, fie că vorbim despre cele cardiovasculare, despre diabet sau chiar bolile neurodegenerative.