Comuna din Suceava unde obiceiurile de rit vechi se ţin cu sfinţenie. Oamenii se pregătesc să sărbătorească Anul Nou
Este sărbătoare mare pentru credincioşii ortodocşi, care urmează calendarul Iulian. În doar câteva ore, aceştia vor intra în noul an. Sărbătorile de iarnă pe stil vechi vin şi cu obiceiuri strămoşeşti, transmise din generaţie în generaţie. Într-o comună din Suceava, sute de urători mascaţi au invadat străzile şi i-au încântat pe trecători.
De Angela Bertea la 13.01.2025, 21:08Aşa au răsunat străzile din comuna suceveană Drăguşeni, astăzi, în ajunul Noului An pe stil vechi. Costumaţi în urşi, căpriţe sau doar mascaţi, urătorii din Suceava, Neamţ şi Iaşi i-au încântat pe spectatori cu obiceiuri şi datini străvechi.
Cel mai în vârstă urător are 80 de ani şi păstrează tradiţia de peste 40 de ani. "Obiceiurile de iarnă. Să menţinem tradiţia. Moşneag la capre", a declarat urătorul.
Comuna din Suceava unde obiceiurile de rit vechi se ţin cu sfinţenie
La festival au participat şi copii. Sunt cei care învaţă acum tradiţiile pentru a le duce mai departe.
Mihai a învăţat anul acesta jocul ursului de la tatăl său. "Să rămână în continuare obiceiul cu ursul. Să meargă înainte", a declarat tatăl lui Mihai, întrebat de ce îşi ia copilul cu el.
Iar public pentru tradiţiile româneşti încă există. Sute de oameni au privit, cu drag, cetele de urători.
"Parada foarte frumoasă. În fiecare an mi-a plăcut parada şi mă bucu că se mai păstrează tradiţia". "Toate obiceiurile sunt frumoase în general. Frumos. Tradiţie. Foarte frumos", spun localnicii.
"Anul nou de stil vechi se păstrează din 1924, când au schimbat calendarul creştin şi drăguşenii au rămas pe stil vechi. Pentru noi e o tradiţie anul nou pe stil vechi", a declarat Vasile Cepoi, primar comuna Drăguşeni.
Anul nou pe stil vechi este sărbătorit de peste 1 milion de lipoveni, sârbi şi ucraineni din România, iar Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă din Drăguşeni se află la cea de-a 20-a ediţie.