Controale ANPC la Dragonul Roșu. Amenzi de aproape 200.000 de lei, după ce s-au găsit produse posibil periculoase sau contrafăcute
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au constatat mai multe abateri, în urma unor controale făcute la complexul en-gros Dragonul Roşu, între care comercializarea de produse posibil periculoase sau contrafăcute, precum şi de jucării notificate în Sistemul RAPEX. Până în prezent au fost date amenzi de aproape 200.000 de lei, acţiunile nefiind finalizate.
De Redactia Observator la 17.11.2021, 18:10Potrivit ANPC, miercuri s-a desfăşurat o amplă acţiune de control conjugată a Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov, CRPC Sud Muntenia Ploieşti, CRPC Centru Braşov, pentru a verifica modul în care este respectată legislaţia în domeniu în complexul en-gros Dragonul Roşu.
"Au fost controlaţi 53 de operatori economici, care activau în diverse domenii comerciale (confecţii textile, jucării, cosmetice, produse electrice), la 38 dintre aceştia verificările nefiind încă finalizate", a arătat sursa citată.
Controale la Dragonul Roșu. ANPC a aplicat 21 de amenzi, în valoare de 190.500 lei, şi 2 avertismente
- eMAG a fost amendat de ANPC cu 50.000 de lei pentru practicile de Black Friday. Reacţia companiei
- Reacţia CEO-ului Altex, după ce magazinul a fost amendat de ANPC pentru oferte înşelătoare de Black Friday: "E...
- Black Friday 2021: 11 site-uri cu promoţii amendate de ANPC. Flanco, Elefant.ro, Top-shop, Mediagalaxy şi PC...
Totodată, au fost luate şi măsuri speciale: au fost sigilate 28 de spaţii comerciale, întrucât pe suprafaţa acestora au fost identificate produse posibil periculoase sau contrafăcute, urmând ca operatorii economice să probeze cu documente faptul că produsele sunt conforme sau, acolo unde au fost descoperite produse contrafăcute, investigaţia să fie continuată de poliţiştii de la SICE şi s-a dispus interzicerea introducerii pe piaţă a produselor neconforme, în cazul a 5 operatori economici.
Printre abaterile constatate se numără: deficienţe de informare a consumatorilor, lipsa afişării certificatului de înregistrare al companiei, lipsa instrucţiunilor de utilizare şi întreţinere, precum şi a informatiilor de siguranţă în limba română, de pe etichete, lipsa declaraţiei de conformitate a produselor, lipsa oferirii certificatelor de garanţie pentru produse, lipsa afişării preţurilor, lipsa documentelor de provenienţă a mărfii comercializate, comercializarea unor jucării notificate pe Sistemul de alertă al UE - RAPEX, comercializarea unor produse potenţial periculoase sau contrafăcute.
La acţiune au participat şi reprezentanţi ai Secţiei de Investigare a Crimei Economice (SICE) Ilfov.