Cadre medicale, dezvăluiri tulburătoare din spitalele din București lovite de coronavirus
Coronavirusul loveşte chiar în salvarea noastră: marile spitale cedează rând pe rând în faţa virusului fără leac! 120 de medici şi asistente s-au îmbolnăvit numai în Bucureşti. Din Spitalul Universitar vin mărturii dramatice. Un asistent spune că unitatea medicală e o bombă!
De Andreea Milea la 01.04.2020, 19:41- Cadre medicale, dezvăluiri tulburătoare din spitalele din București lovite de coronavirus
- Tot mai multe spitale din București au fost lovite de coronavirus
Coronavirusul loveşte chiar în salvarea noastră: marile spitale cedează rând pe rând în faţa virusului fără leac! 120 de medici şi asistente s-au îmbolnăvit numai în Bucureşti. Din Spitalul Universitar vin mărturii dramatice. Un asistent spune că unitatea medicală e o bombă! 86 de români au fost răpuşi de virus în toată ţara şi alţi 2460 de oameni s-au infectat până acum. Astăzi, România are cu 215 cazuri mai mult decât ieri.
Asistent medical Spitalul Universitar București: Am purtat o singură mască pentru că nu erau măşti. Nu ştie absolut nimeni nimic. Deci este un haos total. Colegii nu ştiu să se echipeze în noile costume. Unii nici nu ştiu cum arată noile costume. Ce să vă spun de duşuri, de wc-uri, de unde? Stres şi panică, asta este situaţia în Spitalul Universitar.
Stres şi panică. Aşa descrie un asistent situaţia din Spitalul Universitar Bucureşti. Lipsa echipamentelor de protecţie şi a procedurilor au transformat Municipalul într-o bombă , spune bărbatul.
Asistent medical Spitalul Universitar București: Majoritatea colegilor care au avut contact cu pacienţi, care vor să fie testaţi, pentru că trebuie testaţi, aşteaptă. Timp de două săptămâni, niciun coleg din spitalul ăla nu a avut decât banala mască, unii nici banala mască nu au avut-o, pentru că nu ni se dădeau. Cei care s-au simţit rău li s-au făcut teste, au fost testați, dar cei care sunt asimptomatici merg pe picioare. Suntem adevărate bombe.
Fostul manager, destituit în urmă cu 10 zile, nu recunoaşte nimic din situaţia reclamată de angajaţi, iar actualul manager nu comentează.
Adriana Nica, fostul manager al Spitalului Universitar București: Toate afirmațiile care au aparut în spațiul public, din partea diverselor persoane, sunt niște afirmații nereale, nefundamentate.
17 medici şi 10 pacienţi au fost depistaţi cu coronavirus la Universitar. Şase secţii, inclusiv Terapia Intensivă, s-au închis.
Tot la Universitar raportarea unui deces s-a pierdut pe drum. Spitalul a anunţat DSP conform procedurii moartea unei femei de 84 de ani de COVID, dar informaţiile nu au mai ajuns la Institutul de Statistică. Motivul este uluitor. Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică se mutau într-un alt sediu şi nu au mai trimis raportarea.
Coronavirusul a făcut ravagii şi printre angajaţii de la Spitalul Militar Central.
24 de medici şi asistente sunt aici confirmate pozitiv. Totul a pornit săptămâna trecută, când o pacientă infectată cu coronavirus a fost tratată la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Florentina Radu, comandant Spitalul Militar Central: Asistenta șefă de la Cardiologie 1 a venit simptomatică. A doua zi a venit rezultatul PCR, pozitiv. În urma testărilor care s-au făcut acolo, o parte din personal a fost testat pozitiv.
Medici şi asistente s-au contaminat şi în unul din marile Spitale de Boli Infecţioase din Capitală.
Andreea Milea, reporter Observator: Spitalul Victor Babeș este una dintre unitățile medicale din prima linie care tratează bolnavii de coronavirus. Șapte cadre au fost testate pozitiv pentru covid 19, iar altele se află în izolare la domiciliu. Chiar și așa, spitalul continuă să primească pacienți infectați.
Coronavirusul a câştigat în lupta cu medicii şi la Sfântul Ioan. Aici, 72 de cadre medicale sunt în izolare, iar secţia de nefrologie a fost închisă.
Vali Tonciu, asistent Spitalul Sfântul Ioan: Pe 23 spre 24 martie s-a prezentat o ambulanță cu o pacientă de 53 de ani, cu dureri abdominale. I s-a făcut triaj epidemiologic și am constatat că se încadra perfect în tabloul de covid. Am anunțat medicul de gardă și mi-a zis că nu e nimic, e doar o gripă de sezon. Am refuzat să bag pacientul în gardă, mi-am asumat.
S-a dovedit totuşi că pacienta avea coronavirus.
Bogdan Geavlete, manager Spitalul Sfântul Ioan: Am dispus trierea de către DSP a tuturor cadrelor medicale de pe secția nefrologie. Avem în vedere testarea personalului UPU, cel mai expus. În funcție de teste, putem avea în vedere și extinderea testării la restul personalului medical.
Şi la cel mai mare Spital de Urgenţă din ţară, la Floreasca, 30 de cadre medicale sunt în izolare, din cauza unui pacient fără simptome.
Până acum, coronavirusul a trasformat peste 120 de medici şi asistenţi în pacienţi numai în Bucureşti. Alte câteva sute de anagajaţi ai unităţilor sanitare aşteaptă rezultatele testelor sau să fie testaţi.
Şi în timp ce spitalele din Bucureşti cedează unul după altul în lupta cu virusul, Gerota, primul spital focar al Capitalei, a ieşit din carantină și va fi redeschis curând.
Andreea Milea, reporter Observator: Aici a fost cel mai mare focar din spitalele din București. Este primul spital care revine la normal, după ce a intrat în carantină pe 10 martie. Autoritățile au montat în curte un cort de triaj, iar după ultimă dezinfecție, spitalul va primi și pacienți.
23 de cadre medicale de la Gerota sunt încă internate la Victor Babeş. Alte 11 au fost externate. Una dintre asistentele care s-au îmbolnăvit în spital povesteşte calvarul prin care trece şi acum.
Personal medical Spitalul Gerota: Cel puţin de trei zile nu a mai dat niciun medic pe aici. Doar ni s-a adus tratamentul de doamnele asistente şi atât. S-a întâmplat la o colegă de salon să aibă o altă afecţiune. A rugat să o vadă un specialist, dar a zis că nu are cum, că nu are cine.