Avertisment OMS: Coronavirusul s-ar putea transmite și prin bani
Tot ce ştiam despre coronovarius a fost dat peste cap astăzi de oamenii de ştiinţă: coronavirusul a suferit cel puţin o mutaţie! Şi mai grav, forma modificată este cea mai agresivă şi responsabilă de cele mai multe decese pe glob. Iar alte mutaţii nu sunt excluse.
De Laurenţiu Rădulescu la 05.03.2020, 23:19- Coronavirusul a suferit o mutaţie, mai periculoasă, conform specialiştilor chinezi
- Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă transmiterea coronavirusului prin bani
Tot ce ştiam despre coronovarius a fost dat peste cap astăzi de oamenii de ştiinţă: coronavirusul a suferit cel puţin o mutaţie! Şi mai grav, forma modificată este cea mai agresivă şi responsabilă de cele mai multe decese pe glob. Iar alte mutaţii nu sunt excluse. Un alt avertiment vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii: virusul se transmite prin bani!
3.300 de morţi, aproape 100 de mii de oameni infectaţi şi peste 80 de ţări afectate. Coronavirusul provoacă mai multă panică în lume decât terorismul!
Un anunţ al cercetătorilor chinezi dă frisoane şi mai mari omenirii. Virusul chinezesc ar fi suferit o mutaţie. Iar tulpina cea mai agresivă şi imprevizibilă nu este cea originală!
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: Există n model de transmitere care s-a observat în oraşul Wuhan, care a semnalat foarte multe cazuri grave şi cu o mortalitate foarte mare care a afectat persoane vârstince. Cel de-al doilea model de transmitere a fost in zona înconjurătoare, în regiunea Hubei. Acolo afecţiunea a fost mult mai uşoară. Afecta de obicei persoane mult mai tinere şi mortalitatea a fost net inferioară
L este mutaţia tulpinei orginale S. Este responsabilă pentru peste 70 la sută dintre infectările din China. Şi mai înspăimântător, oamenii de ştiinţă nu exclud alte mutaţii pe viitor.
Şi nu e tot. Un alt anunţ teribil vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Experţii avertizează oamenii din întreaga lume să nu mai folosească bancnote și monede, deoarece banii ar putea să transmită coronavirusul.
Specialiştii le recomandă oamenilor să apeleze la plăţile contactless. China și Coreea de Sud au început să spele la propriu banii într-o încercare disperată de a opri răspândirea coronavirusului.
Deşi în România avem doar şase cazuri de coronavirus, autorităţile de la noi se pregătesc pentru ce e mai rău. Sunt patru scenarii. Cel mai negru presupune peste 2.000 de români infectaţi.
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: La închiderea şcolilor se poate ajunge, nu ştim când, nu ştim dacă va trebui, dar este una dintre măsurile care permite limitarea răspândirii. Transportul public poate să fie afectat şi el de nişte decizii în unele zone
În prezent, ne încadrăm, însă, la primul scenariu, cel mai uşor, sub 25 de infectaţi.
Până acum au fost identificate trei modele de transmitere.
Cinci din cei şase români infectaţi au adus virusul dintr-o ţară focar. Al doilea model, este transmiterea pe plan local. Cum s-a infectat tânărul de 16 ani, de la unchiul său. Şi a treia variantă, cea mai periculoasă, e cea în care pacienţii infectaţi nu au simptome şi împrăştie virusul.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: La nivelul întregii țări avem peste 2500 de paturi de boli infecțioase, din care 92 sunt de terapie intensivă. Peste 4000 de paturi de terapie intensivă, iar ordinul ministrului Sănătății a fost ca 10% din paturile din fiecare unitate de terapie intensivă să fie păstrate și pregătite pentru astfel de cazuri
Istoria recentă ne dă însă şi speranţe. În 2003, SARS, un coronavirus din aceeaşi grupă ca şi COVID 19, a dispărut de la sine.
Tedros Ghebreysus, director Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Acest virus nu este gripă dar, în acelaşi timp, poate fi izolat cu măsurile potrivite. Izolarea lui COVID-19 este fezabilă şi trebuie să rămână prioritatea principală pentru toate ţările
Premiera ultimului film din seria Bond a fost amânată până în luna noiembrie. Şi Jocurile Olimpice de la Tokyo ar putea fi reprogramate. Autorităţile internaţionale îndeamnă, însă, la calm. Şi fac apel ca oamenii să nu cumpere măşti şi geluri dezinfectante în neştire. Pentru ca bolnavii şi cadrele medicale, cei care au mai mare nevoie de ele, să le folosească.