Crăciunul pe rit vechi. La Timișoara, pentru mii de sârbi, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie
Pentru credincioşii pe rit vechi sărbătorile abia încep. Este Ajunul Crăciunului, iar la Timișoara, pentru mii de sârbi, tradiţiile se păstrează cu sfinţenie. Mesele sunt pline iar de pe ele nu lipseşte o prăjitură tradiţională cu bănuț.
De Iulia Pop la 07.01.2021, 13:50Nelipsită de pe mesele sârbilor în Ajunul Crăciunului este cesniţa, o prăjitură cu stafide, miere, nucă și foi... în care este ascuns un bănuţ.
Ia uite ce am găsit.
Aaa… și bănuțul. Bravo! El simbolizează noroc şi se strânge, iar ce se poate cumpăra de el... este sare.
În această cofetările, cesniţa este la mare căutare.
Slaviţa Miatov - reprezentant cofetărie: Sârbii nu renunţă niciodată la tradițiile lor, duc mai departe, probabil şi gospodinele nici nu cred că au timp, dar probabil și din comoditate.
Și nu este singura tradiție respectată cu sfințenie de sârbi.
Se bea țuică de casă bineințeles, un pahar obligatoriu pentru sănătate.
Întreagă masă de sărbătoare are însemnătate.
Nada Ţaran: Avem cocos fript, care dupa ce se pune pe masa, in cioc, are o nuca si in spate un mar si se frige cocosul si acel cocos sta in ziua de Crăciun pe masă.
Se bea țuică de casă bineințeles, un pahar obligatoriu pentru sănătate.
Goriţa Ţaran: Seara, în Ajun de Crăciun, pe jos, se pun paiele în casă, se face fasolea, care e tradițională, de post.
Potrivit tradiţiei, oricine vine în casa sârbilor, în aceste zile, este binevenit și întâmpinat cu cele mai bune mâncăruri
Hristos s-a născut! Crăciun fericit!
În seara de Ajun de Crăciun, sârbii merg la biserică
Odată pregătite bucatele pentru masa de Crăciun, în seara de Ajun, sârbii merg la biserică. Acolo unde se aprinde BANDJAKUL, adică un trunchi de stejar care e lăsat să ardă cu flăcări până la cer, aşa cum spune tradiţia din moşi strămoşi.
Iulia Pop - reporter Observator: Flacăra simbolizează sănătate, prosperitate şi un an mult mai bun, iar flăcările înalte sunt un semn că... aşa va fi, spun sârbii, adunaţi în curtea bisericii.
Sărbătorim Crăciunul sârbesc.
Ce înseamnă focul ăsta pentru voi?
Crăciunul sârbesc. Şi... poate un fel de An Nou pentru sârbi.
Ca şi anul ăsta, niciodată nu a fost focul aşa mare. Cu cât e mai mare focul, cu cât mai multe scântei, cu atât mai prosper va fi anul, mai bun.
Sperăm ca anul să fie unul bun!
La plecare, oamenii au primit crenguţe de stejar care semnifică puterea cu care e întâmpinat Anul Nou, dar şi paie, simbol al locului unde s-a nascut Isus Hristos.