Credincioşii greco-catolici din Cluj-Napoca au refăcut Drumul Crucii (Video)
Aşa că sute de clerici şi creştini au ieşit pe străzile oraşului într-o procesiune organizată an de an. În fruntea alaiului a stat un tânăr student, care a interpretat rolul Mântuitorului şi a purtat în spate o cruce de lemn.
De Redactia Observator la 25.04.2019, 14:49Aşa că sute de clerici şi creştini au ieşit pe străzile oraşului într-o procesiune organizată an de an. În fruntea alaiului a stat un tânăr student, care a interpretat rolul Mântuitorului şi a purtat în spate o cruce de lemn. Pentru creştini, Drumul Crucii reprezintă calea urmată de Iisus Hristos, de la locul în care era întemniţat şi până pe Dealul Golgotei, acolo unde a fost răstignit.
În centrul Clujului, scenele biblice prind din nou viaţă în fiecare an, în Miercurea Mare. Din piaţa Unirii, creştinii au mers în procesiune spre catedrala Schimbarea la Faţă. În fruntea lor, un tânăr de 19 ani a refăcut paşii Mântuitorului dinaintea crucificării şi a purtat crucea de lemn.
Miron Vasile Nicoala, student: Mi s-a parut o onoare pentru mine faptul ca am putut juca acest rol, faptul ca am putut sa le aduc aminte oamenilor ca IIsus nu a fost doar Dumnezeu, ci a fost si om, s-a rastignit si a carat crucea aceea si a suferit pentru noi.
Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla: Acest ritual este doar un gest simbolic pentru ca fiecare credincios sa inteleaga faptul ca pe aceasta cruce a lui Hristos sunt de fapt si crucile noastre.
În alai au fost peste o sută de persoane.
Iustina: Mi se pare ca noi ca si tineri sa ne implicam si pe partea asta. Poate ni se aprinde o scantee si se schimba ceva in viata noastra.
Ceremonia s-a încheiat cu o slujbă la Catedrala Schimbarea la Faţă. Acolo, toţi cei prezenţi au primit câte o cruce din hârtie pe care apoi au pus-o pe crucea din lemn purtată de tanarul student.
Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla: Am preluat aceasta traditie care vine de la Sfantul Francisc si care a dorit, practic sa urmeze drumul lui IIsus la Ierusalim pe acea strada care se numeste astazi Via Dolorosa cu toate asa numitele statiuni pentru a rememora acel moment al patimirii domnului.
Procesiunea de la Cluj are loc de 15 ani.