Alexandru Rafila, despre coronavirus: "În mod evident suntem pe o pantă crescătoare" (Video)
România pierde teren în faţa noului coronavirus! Suntem pe pantă ascendentă, spune în exclusivitate pentru Observator, profesorul Alexandru Rafila! Medicii şi specialiştii spun că, în spitale, situaţia e mai gravă ca în timpul stării de urgenţă şi se tem de un colaps al sistemului medical. Organizația Mondială a Sănătății anunţă că ieri s-a atins cel mai mare număr de îmbălnăviri din lume, 150 de mii de cazuri noi.
De Redactia Observator la 19.06.2020, 22:27- România a avut trei zile la rând peste 300 de infectări noi cu coronavirus.
- Reprezentanții spitalelor anunță că sunt aproape de capacitatea maximă.
320 de noi cazuri, 11 decese înregistrate în ultimele 24 de ore şi 184 de pacienţi la terapie intensivă. E a treia zi la rând cu peste 300 de cazuri! În spatele statisticilor stă dimensiunea reală a pericolului.
Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Drept să spun, nu cred că am avut până acum ceva asemănător ca şi amploare. Eu zic că e mai rău ca în timpul stării de urgență, pentru că noi avem pacienţi mai mulţi. Disponibile în momentul ăsta mai avem doar 30 de locuri. Între timp au mai venit câteva ambulanţe.
Mulţi se îmbolnăvesc fără să ştie de unde au luat virusul.
Simin Florescu, director medical Spitalul Victor Babeş: Familii întregi depistate pozitive, tată, mamă, copii, grupuri de la locurile de muncă. Se depistează unul şi după aia mai vin încă 2, 3, 4, 5 după el.
Speicialiştii sunt îngrijoraţi şi de procentul mare de îmbolnăviri raportat la numărul de teste. 3% acum faţă de de 1%, în urmă cu câteva săptămâni.
Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății: Nu mai suntem pe acea pantă descendentă. Dacă calculaţi media cazurilor din ultimele șapte zile am avut 265 de cazuri pe zi în medie. Comparaţi această medie cu media unei săptămâni anterioare şi o să vedeţi că înseamnă aproape dublu. Am avut pantă descendentă, platou şi urcăm iar. În mod evident suntem pe o pantă crescătoare.
Apar noi focare în spitale şi în companii private. Într-o fabrică de dulciuri din Bucureşti, secţia de producţie ciocolată a fost închisă după ce 21 de angajaţi au fost depistaţi pozitiv.
Iar într-o farmacie din Capitală au fost confirmate cinci persoane.
La Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei şi la Spitalul Judeţean din Brăila sunt infectate zeci de cadre medicale. Sunt luate în calcul mai multe scenarii. Biostaticianul Valentin Pârvu şi epidemiologul Emilian Popovici au analizat rata de transmitere a virusului. Mai exact, câţi oameni infectează un bolnav. Pe 15 mai, era 0,8. Acum, a crescut la 1,1!
Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie: Numărul bazal de reproducere arată pe câte persoane le îmbolnăveşte un infectat confirmat într-o colectivitate în totalitate suspectibilă. Noi am plecat în 15 mai, ultima zi a stării de urgenţă, de la un R de 0,89. Noi, acum, suntem cu un număr bazal de reproducere de 1,1. Dacă de acum încolo până în 14 august ar fi 0,8, am avea 30 de pacienţi în terapie intensivă în data de 14 august. Dacă ar fi 1 sau 1,1, am avea 500 de pacienţi. Dacă acest R ar creşte la 1,2, atunci am putea să ajungem şi în situaţia în care capacitatea terapiei intensive să fie depăşită.
Diana Cimpoieșu, medic-şef UPU Spitalul Judeţean "Sfântul Spiridon" din Iaşi: În prima lună a stării de alertă au fost 55 de pacienţi pozitivi faţă de 51 în două luni ale stării de urgenţă. E foarte important ca cetăţenii să înţeleagă că această infecţie există!
Ludovic Orban, premierul României: Numărul interacţiunilor între oameni a crescut semnificativ şi riscul de transmitere în comunitate a noului coronavirus a crescut semnificativ. Îndemn oamenii să respecte regulile.
Oficialii nu exclud revenirea la starea de urgenţă, dacă numărul îmbolnăvirilor continuă să crească.