Creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus, pusă pe seama agresivității tot mai mari a virusului
Astăzi am înregistrat al doilea cel mai grav bilanţ în pandemie! Record de pacienţi internaţi la terapie intensivă şi 1309 pacienţi diagnisticaţi pozitiv cu SARS- COV2. Bianca Iacob a analizat cifrele şi ni se alătură cu informaţii.
De Redactia Observator la 05.08.2020, 22:35- România a avut 1.309 infectări noi cu coronavirus în ultimele 24 de ore.
S-au înregistrat 1.309 infectări noi cu coronavirus, la 24.108 teste efectuate. S-au înregistrat 41 de decese noi, iar 464 de pacienți au ajuns în stare gravă și critică la terapie intensivă.
Rata de îmbolnăvire de azi este de 4,97%.
În timp ce situaţia devine tot mai gravă, specialiştii se contrazic şi dau declaraţii de tot râsul.
O reacţie nestăpânită a avut reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Doctorul Alexandru Rafila râde în hohote de previziunile ministrului Nelu Tătaru.
Însă evoluţia pandemiei nu este de râs. Sunt tot mai mulţi pacienţi în stare gravă, iar numărul infectărilor a trecut din nou de 1.300.
Emilian Damian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie: România este pe un trend ascendent al epidemiei, dar avem și o rază de speranță, care depinde de noi dacă va fi valorificată sau nu! Avem un număr bazal de reproducere de 1, ceea ce înseamnă, de fapt, o situație staționară.
Este singurul indicator încurajator. Numărul bazal de reproducere arată câţi oameni poate infecta un singur purtător al virusului. După două luni şi jumătate, valoarea lui a scăzut sub 1, iar asta înseamnă că, în prezent, un bolnav infectează un alt bolnav. Dacă indicele creşte peste 1, avem o explozie exponenţială a infectărilor.
Însă Alexandru Rafila, şeful direct al vicepreşedintelui Societăţii Române de Epidemiologie, contrazice acest scenariu optimist.
Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Epidemiologie: Eu sunt rezervat. Vreau să văd cifrele astea pe un interval mai lung, nu doar pe două, trei zile, ca să putem să afirmăm că ne găsim într-un platou sau pe o zonă descendentă.
Până când specialiştii se pun de acord, apar tot mai multe cazuri grave. Medicii spun că virusul a devenit mai agresiv, iar evoluţia bolii este imprevizibilă.
Cristian Oancea, medic: Am avut pacienţi asimptomatici la debut şi, după şapte zile, au dezvoltat forme foarte severe de boală. Să ştiţi că SARS-CoV 2 nu atacă doar plămânul. Putem în unele cazuri care dezvoltă forme severe şi foarte severe să avem afectare multiplă de organe.
În prezent, sunt peste 25 de mii de români infectaţi şi aproape 8.000 sunt internaţi în spitalele Covid.