Csaba Nagy, fermierul care face agricultură ecologică: tractoarele care merg singure economisesc motorină şi seminţe
Un tânăr fermier din județul Timiș, sătul să caute angajați, s-a lăsat la mâna maşinilor. Și-a luat tractoare din bani europeni, iar, cu profitul din câmp, le-a umplut de tehnologie. Utilajele, care au costat în jur de 100.000 de euro fiecare, merg acum aproape singure. Tractoarele autonome pot fi conduse de oricine și de asta ne-am convins şi noi.
De Iulia Pop la 29.10.2022, 19:49Pe Csaba Nagy îl găsești mereu în câmp. Lângă Sânnicolau Mare, face agricultură ecologică pe opt hectare, iar pe alte câteva sute - convențională. Tehnologia îl ajută să nu depindă de forţa de muncă, din ce în ce mai capricioasă şi greu de găsit. "Ne ajută ca să gestionăm cât mai optim resursele pe care le avem la dispoziţie şi forţa de muncă, care e în scădere, să o compensăm cu tehnologia", a declarat Csaba Nagy, fermier.
Lipsa angajaţilor l-a forţat să investească în tehnologie
Cu bani europeni a reuşit să îşi cumpere tractoare performante, care costă, în medie, aproape 100.000 de euro bucata. Iar, în ultimele luni, a investit într-un sistem de ultimă generaţie care le face semi-autonome. "Le-am dotat din lipsa forţei calificate de muncă, adică orice om de pe stradă apasă 2-3 butoane şi poate să facă agricultură de precizie", a declarat Csaba Nagy, fermier.
Am vrut să verificăm dacă nu cumva e doar o figură de stil. Oare chiar poate oricine să strunească utilajele? Echipat cu tehnologie, un tractor poate fi condus cu succes de oricine. Sistemul l-a transformat practic într-un vehicul semiautonom. Preţul unui sistem de ghidaj pentru un utilaj costă între 6.000 şi 11.000 de euro. Investiţa însă se amortizează în doi ani. Practic, timpul petrecut pe câmp se reduce la jumătate, combustibilul consumat e cu 10% mai puţin, iar sămânţa nu se mai irosește. Csaba Nagy are acum doi angajaţi. Dacă nu ar fi avut tehnologia în câmp, i-ar fi trebuit de trei ori mai mulţi.