Cum a reușit mafia lemnului din România să fenteze aplicația SUMAL 2.0. Polițiștii i-au urmărit de mai bine de un an
Poliţia Română a dat publicităţii imagini de la acţiunea de amploare care a scos la lumină una dintre cele mai mari fraude cu lemne tăiate ilegal din pădurile României. S-au făcut 146 de percheziţii în aproape jumătate de ţară, dar şi în 17 ocoale silvice. Mai bine de un an au urmărit poliţiştii două grupări din nordul Moldovei, specializate în tăierile abuzive de arbori.
De Andre Rotaru la 10.10.2022, 14:56Modul de operare era foarte simplu, potrivit unor surse din anchetă, și ținea de modul în care membrii celor două grupări reușeau să fenteze aplicația care ar fi trebuit să reducă tăierile ilegale de lemne.
Una dintre practicile folosite era ca cei care făceau transporturile de lemn să încarce în aplicație datele pentru transportul respectiv cu o anumită cantitate. În schimbul acestor date obțineau aviz de transport valabil pentru 3 zile. În baza lui făceau mai multe transporturi.
Scopul final era să taie mai mult lemn decât ar fi avut voie și să vândă cantitatea pentru a-și ascunde urmele, spun anchetatorii.
Membrii grupărilor ar fi primit o parte din bani, oficial, pe cantitatea de lemn pe care au declarat-o în acte. Iar restul banilor erau plătiți cash de către complici din rândul beneficiarilor.