Cum arată OUG pentru majorările de salarii din Educație. Coaliția de guvernare face "apel la responsabilitate"
Guvernul României a publicat, miercuri seara, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ. Imediat după consultările cu sindicaliștii - care au respins oferta privind majorările salariale - coaliția de guvernare a făcut "un apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional".
De Redactia Observator la 31.05.2023, 20:47Liderii coaliției de guvernare au venit, miercuri seara, cu proiectul Ordonanței de Urgență și le cer sindicaliștilor din Educație să renunțe la grevă.
"Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, alături de ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au prezentat liderilor sindicatelor din Educație ordonanța de urgență pe care Guvernul o va adopta în ședința de mâine, îndeplinind astfel cerințele înaintate în baza mandatelor de negociere prezentate public:
-Creșterea salariului începând cu luna iunie a.c., cu 1.000 de lei brut lunar pentru personalul didactic și didactic auxiliar din învățământ, respectiv cu 400 lei brut pe lună pentru personalul nedidactic din sistemul educațional.
- În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
- Sindicaliştii din Educaţie resping ultima ofertă de a înceta greva: Măriri de 600 de lei şi venituri cât...
- Şcoală la stat sau la privat? Răspunsul sincer al unei învățătoare care a renunțat la învățământul...
- Poliţiştii din penitenciare s-au supărat că rămân fără pensii speciale şi fac grevă. Anunţă că nu mai...
Textul actului normativ a fost deja publicat în transparență pe site-urile oficiale ale ministerelor Educației și Muncii.
Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat", a transmis Guvernul României.
Grevă în Educație. Profesorii cer mai mulți bani la salariu
După 8 zile de grevă şi două mitinguri uriaşe, profesorii rămân pe poziții. Guvernul a renunţat la bonusuri şi oferă creşteri salariale: circa 600 de lei net, începând de mâine, personalului didactic şi 250 de lei, personalului auxiliar. În plus, veniturile dascălilor care intră în sistem vor creşte, în trei ani, până la salariul mediu net pe economie, care acum e aproape 4.500 de lei.
Potrivit surselor Observator, sindicaliştii au decis, miercuri seara, că resping propunerile, iar o hotărâre finală va fi luată joi.
Concret, printr-un act normativ care urmează să fie aprobat joi, 1 iunie 2023, un profesor debutant ar urma să primească în jur de 600 de lei net în plus de luna viitoare. Pentru personalul nedidactic s-a discutat despre o creştere de 250 de lei pe lună. Lefurile mărite ar urma să aibă un impact bugerat de două miliarde lei în 2023.
Din cauza grevei, Ministerul Educaţiei a anunțat că prelungește până la 9 iunie perioada de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de bacalaureat. Tot până atunci ar trebui să fie încheiate şi mediile elevilor. Calendarul examenului rămâne neschimbat.