Antena Meniu Search
x

Video Poliţiştii din penitenciare s-au supărat că rămân fără pensii speciale şi fac grevă. Anunţă că nu mai fac activităţi cu deţinuţii, care "se vor revolta"

Angajaţii din penitenciare au întrerupt astăzi activitatea pentru 4 ore. Asta a însemnat că deţinuţii au rămas închişi în celule în acest timp iar prezentările la instanţe au fost decalate. Cer salarii mai mari, plata orelor suplimentare şi norme de hrană în raport cu preţurile tot mai mari. E doar primul pas dacă nu le sunt acceptate revendicările, ameninţă sindicaliştii. 

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 21:45

Vezi și

Peste 13.000 de poliţişti de penitenciare au blocat, în această dimineană, închisorile din toată ţara. La Jilava nimeni nu a mai intrat în tură! 

Cosmina Balint, reporter Observator: Aproape 100 de angajaţi de la penitenciarul Jilava au întrerupt activitatea pentru câteva ore. De aici din faţa penitenciarului cer respectarea legii salarizării.

Angajaţii vor banii promişi prin legi care sunt în vigoare de ani buni.

Florin Stoica, sindicalist: Stimaţii noştri conducători, mulţi au fost şi vor mai veni musafiri la noi, au aflat abia după ce au ajuns pe aici cam care sunt condiţiile de muncă. Un agent lucrează în medie cu 200 de deţinuţi, zilnic. 

Pe acelaşi subiect

Şi la penitenciarul Galaţi s-a întrerupt activitatea. 

Adrian Obreja, reporter Observator: Peste 50 de angajați ar fi trebuit să intre în tură la ora 7. Au refuzat să facă acest lucru, iar colegii lor sunt nevoiți să stea câteva ore peste program.

Daniela Prunău, lider sindicat: Din 2017 ni s-a promis o lege a salarizătii care nici în momentul de faţă nu este aplicată în integralitate. 

Greva a dat peste cap termenele de judecată. 

Cristina Filip, reporter Observator: Aproximativ 2.000 de deţinuţi de la penitenciarele din toată ţara erau prigramaţi astăzi în faţa instanţei. Majoritatea au fost duşi mai târziu în timp ce, o bună parte au refuzat transportul. La Rahova, de exemplu, dintre cei 78 programaţi, 12 nu au mai vrut să meargă în faţa judecătorilor.

Sindicaliştii ameninţă că, de săptămâna viitoare, vor bloca complet închisorile, prin exces de zel. 

Cosmin Dorobanţu, preşedinte sindicat: Dacă prima activitate este accesul în penitenciar care în mod obişnuit dura 45 de minute, acum prin respectarea întocmai a regulamentelor interne această activitate va dura aproximativ 4-5 ore.

Administraţia penitenciarelor încearcă să ţină situaţia sub control.

Insp. Cristina Cîrlan, purtător de cuvânt Administraţia Penitenciarelor: Cu toate că acțiunile de protest vor îngreuna considerabil activitățile curente, deficitul de personal fiind semnificativ în toate unitățile, asigurăm opinia publică de faptul că siguranța locurilor de deținere nu este și nu va fi periclitată în niciun mod.

Pe lângă salarii, tăierea pensiilor de serviciu este un alt motiv care agită spiritele în rândul angajaţilor Ministerului Justiţiei. Cătălin Predoiu le-ar fi promis sindicaliştilor că toate cererile lor vor fi rezolvate. Tot de săptămâna viitoare, între 7 şi 15 iunie, şi sindicaliştii din sănătate intră în grevă japoneză şi ameninţă cu greva generală la finalul lunii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Poliţiştii din penitenciare s-au supărat că rămân fără pensii speciale şi fac grevă. Anunţă că nu mai fac activităţi cu deţinuţii, care "se vor revolta"