Antena Meniu Search
x

Video Şcoală la stat sau la privat? Răspunsul sincer al unei învățătoare care a renunțat la învățământul public, după șase ani de predare în Onești

Crizele repetate din Învăţământul românesc ai ultimilor 30 de ani au făcut ca mulţi părinţi să vadă în sistemul privat cea mai bună investiţie pentru viitorul copiilor. Nu este însă la îndemâna oricui. Taxele sunt între câteva sute şi câteva mii de euro lunar, în funcţie de şcoală. Mulţi spun însă că diferenţa se vede, nu doar în condiţii ci şi în rezultatele copiilor. Cum profesorii din privat sunt motivaţi financiar şi nu fac grevă, elevii de clasa a 12a s-au bucurat astăzi de festivitatea de absolvire. 

de Redactia Observator

la 31.05.2023, 20:31

Vezi și

În timp ce elevii de top de la stat stau cu teama că nu se pot înscrie la facultăţi în străinătate pentru că nu au mediile încheiate, la şcolile private festivităţile sunt în toi. Beatrice Simion este de cinci ani profesoară de Limba şi Literatura Română. Nu a lucrat deloc în sistemul de stat şi a ales să meargă direct la privat.

Beatrice Simion: Mai multe resurse, fie că sunt materiale, fie că sunt intelectuale, de timp. Noi avem un program de 7-8 ore pe zi, timp în care pot interacţiona atât cu copiii mei cât şi cu părinţii. Întâlnire 1 la 1 cu elevii de la clasa mea.

Elevii merg la şcoală cu drag, părinţii scapă de griji

Andreea Petrescu, reporter Observator: Numărul maxim de elevi într-o clasă din această şcoală privată este de 12, dar sunt clase unde sunt mai puţini, ceea ce oferă profesorului posibilitatea să lucreze suficient timp să lucreze cu fiecare copil în parte. 

Pe acelaşi subiect

Aşa se face că elevii merg la şcoală cu drag, iar părinţii scapă de multe griji. 

Elev: La mine la şcoală este foarte minunat. Uneori mai facem şi năzbâtii doar că doamna noastră învăţătoare ne iartă şi îi mulţumim. 

Profesor: Aţi văzut, suntem destul de puţini, dar totuşi învăţăm mai multe decât învaţă cei de la stat în alte clase. Noi la engleză suntem la nivel de clasa a VI-a, noi fiind în clasa a IV-a. 

Ruth Alexandru, director comunicare şcoală privată: Cred că părinţii aleg din două motive, unul ar fi siguranţa şi altul ar fi progresul elevilor la clasă. Noi ne uităm foarte mult la situaţiile de bullying, profesorii noştri sunt foarte buni în gestionarea acestor situaţii, făcându-i pe copii să se simtă ok la şcoală.

La şcolile private taxele încep de la câteva sute de euro pe lună

Andreea Vidrașcu este învăţătoare. Are 28 de ani, a predat 6 ani la o şcoală de stat din Oneşti, dar a venit la Bucureşti şi s-a angajat la o şcoală privată. Diferenţele?

Andreea Vidraşcu, învăţătoare şcoală privată: Faptul că putem să lucrăm cu smartboardurile... cu platforme diferite care să ne ofere materiale de sprijin, care să vină în ajutorul nostru. Dacă avem nevoie de invitaţi, avem.  

Totul însă are un preţ. La şcolile private taxele încep de la câteva sute de euro pe lună. Şi salariile profesorilor sunt diferite. În sistemul privat pot ajunge la 1.500 de euro, dublu decât câştigă un dascăl la stat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Educatie » Şcoală la stat sau la privat? Răspunsul sincer al unei învățătoare care a renunțat la învățământul public, după șase ani de predare în Onești