Cum negociază părinţii darul pentru profesoară pe WhatsApp. Cei care nu dau bani sunt pârâţi la doamna
Nicio lege nu poate opri grupurile de părinţi pe care se dezbate acum cel mai arzător subiect al lunii - cadoul pentru doamna. Bătălia are loc pe Whatsapp sau pe Facebook, iar darurile ajung în unele şcoli şi grădiniţe şi la o mie de euro. Părinţii care se opun reclamă că sunt puşi la zid de ceilalţi. Ministrul Educaţiei avertizează profesorii că aceste daruri sunt stricte interzise la şcoală.
De Mădălina Iacob la 12.12.2023, 10:38Cercei, lanţ de aur, geantă sau robot de bucătărie. Sunt câteva dintre ideile din care se inspiră grupurile de părinţi pentru cadoul perfect pentru doamna învăţătoare, dirigintă sau educatoare, după caz. Voucherul cadou e câştigător în aproape toate sondajele claselor.
La o altă grupă, fiecare familie are de plătit 160 de lei de copil. Discuţia se aprinde când părinţii cu doi sau trei copii au de plătit peste o sută de euro. Alt părinte se revoltă că darurile merg și către îngrijitoare și profesorii de la opționale.
"Haideţi să ne limtă, la doamnele educatoare"
Părinţii care nu dau bani sunt spuşi doamnei profesoare
- Scandalul amânării majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private. Surse: Boloş dă vina pe PSD, după ce...
- Oraşele din ţară îmbracă rând pe rând hainele de sărbătoare. La Iaşi, Moș Crăciun a venit cu mașina...
- Bucurie răspândită din casă în casă, după sosirea lui Moș Nicolae. Ce cadouri au găsit cei mici în ghete...
Iulian Cristache: 200 de lei de părinte înseamnă aproape 1000 de euro pe clasă, ceea ce mi se poare foarte mult, la suma asta putem să vorbim de dare și luare de mită. O bijuterie, un lănțisor, un cuptor cu microunde. Exista o relație strânsă între un reprezentant al părinților și cadrul didactic încât să își permita să îi spună așa de ce are nevoie dacă tot binevoiesc să facă cadouri.
Părinţii care nu dau bani sunt spuşi doamnei profesoare.
"La noi se fac tabele cu cine dă şi cine nu, cadoul este mereu însoţit de lista celor care au cotizat"
"Eu nu reprezint niciun zid."
Sunt cadre didactice care spun ferm c nu acceptă decât flori.
Claudia Chiru, învățătoare: Dacă dorim să înceteze, de la noi trebuie să vina schimbarea, stop, eu nu dau cadou, pentru ce? De ce stigmatizăm oamenii și de ce nu ne oprim? Pentru a mulțumi există florile, există bomboanele, există felicitarile si există vorba buna, există simplul mulțumesc.
Ministrul Educaţiei dă vina pe părinţi şi spune că nu ar trebui să îi pună pe profesori în situaţia de a refuza cadouri de sărbători.
Ligia Deca: Eu cred ca recunostinta elevilor este o chestiune fireasca insa ea nu trebuie sa insemne cadouri costisitoare, inca o povara financiara pentru familii.
Regulamentul şcolar interzice cadourile către angajaţii unităţilor de învăţământ. Iar codul de etică interzice acceptarea unor sume de bani de către profesori.
"Solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obţinerii de către beneficiarii direcţi ai educaţiei de tratament preferenţial ori sub ameninţarea unor sancţiuni, de orice natură ar fi acestea"