Video Scandalul amânării majorării contribuţiei la Pilonul 2 de pensii private. Surse: Boloş dă vina pe PSD, după ce propriul partid i-a cerut să plece
Cadouri de Moş Crăciun pentru toţi angajaţii statului! Înainte de an electoral, Guvernul majorează salariile bugetarilor cu 5%. Vor creşte inclusiv veniturile preşedintelui, miniştrilor şi primarilor. Deciziile sunt cuprinse într-o ordonantă de urgentă care va fi adoptată curând. Actul ar urma să amâne cu doi ani majorarea contribuţiei la Pilonul II de pensii private. Sursele Observator spun că liderii PNL i-au cerut demisia ministrului de Finanţe din acest motiv. Marcel Boloş a anunţat în această seară că măsura se va aplica însă din 2024.
Cu 6 luni înainte de alegeri si cu un deficit bugetar urias, care se apropie de 6% din PIB, Guvernul face cadouri de sărbători.
Ordonanţa pregătită de Guvern prevede o majorare de 5% pentru salariile angajatilor din aparatul bugetar. Vorbim aici despre 1.290.000 de persoane. Aceeași majorare de 5% o vor primi de la 1 ianuarie și demnitarii: de la președinte si premier, până la toti membrii Guvernului, ministri, prefecti și secretari de stat. De acest cadou vor beneficia si alesii locali: primarii, viceprimarii si sefii de Consilii Judetene.
Economistii spun însă că Bugetul nu are resurse
Bogdan Glăvan, profesor de Economie: "Riscul major care se întrevede anul viitor şi, mai ales după alegeri, este creşterea extraordinară a taxelor, o creştere masivă a impozitelor care va crea un conflict social şi va duce la neîndeplinirea acestor promisiuni. Vor fi amânate, eşalonate, mâncate de inflaţie sau de taxele care vor creşte."
- Nu vom amâna creşterea contribuţiei la Pilonul II de pensii, anunţă Marcel Boloş
- Pilonul 2 de pensii. Majorarea contribuţiei, amânată cu 2 ani, deşi trebuia să crească prin lege din ianuarie
- Cât a ajuns pensia medie în România. La sârșitul lunii noiembrie s-au îregistrat aproape 5 milioane de pensionari
De anul viitor vor crește și salariile din Educatie. O majorare de 20% care va fi acordată în două transe. 13% de la 1 ianuarie si restul de 7% în luna august, chiar inainte de alegerile locale. De văzut cum vor reactiona Sindicatele din Educatie. Asta în conditiile în care Guvernul a promis în vară că salariul unui profesor debutant va fi egal cu salariul mediu brut pe economie. A fost, de altfel, principala promisiune care a oprit greva din Educatie. În prezent, un profesor debutant câstigă aproape 3200 de lei net în fiecare lună. O majorare de 20% ar însemna un plus de 640 de lei pe lună.
Bogdan Glăvan, profesor de Economie: "Toate taxele vor aduce la buget 16 miliarde lei. Necesarul de finanţare este de câteva ori mai mare decât această sumă."
Ce se întâmplă cu pensiile private?
Avem modificări și în privinţa pensiilor private. Contributia la Pilonul II de pensii va crește la 4,75% din salariul brut. Dar asta urmează să se întâmple abia peste doi ani, nu de la 1 ianuarie, așa cum prevede legea în vigoare. Concret, asta înseamnă că salariatii din România vor strânge mai putini bani pt pensiile private. În fiecare lună, un angajat va pierde 1% din salariul brut. Bani care vor ajunge în Bugetul pensiilor de Stat, nu in Fondurile de pensii private. Expertii spun că, până în 2026, pierderea medie va fi de 2000 de lei pentru fiecare angajat care cotizează la Pilonul II de pensii private.
Mihai Bobocea, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat: "Peste 8 milioane de români vor fi afectaţi în sensul că li se vor acumula sume mult mai mici în conturi, faţă de ce ar fi trebuit. Deja calendarul de contribuţii la Pilonul 2 a fost întârziat de mai bine de 10 ani. Legea nu a fost niciodată respectată de Guverne."
Sursele Observator spun că liderii PNL au reacţionat dur la auzul acestei veşti şi i-au cerut demisia ministrului de Finanţe. Liberalul susţine că măsura a fost propusă de PSD şi că majorarea contribuţiei nu va fi amânată.
Ordonanta Guvernului va plafona sporurile şi primele din sectorul bugetar la nivelul din luna decembrie. Asta în timp ce munca suplimentară nu va mai fi răsplătită cu bani, ci doar cu zile de odihnă. Executivul a decis că pensiile speciale pentru alesii locali vor fi amânate cu un an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰