De ce a ajuns Mitropolitul Irineu să blesteme oamenii care merg la biserica din Frăsinei. Istoricul unui loc cu reguli ca pe Muntele Athos
Scandal fără precedent în Biserica Ortodoxă Română. Mitropolitul Irineu al Olteniei a blestemat preoţii şi credincioşii care merg la o biserică ce aparţine de mănăstirea Frăsinei, din Vâlcea. Aceasta este singurul lăcaş de cult secular de la noi din ţară, în care femeile nu au voie să meargă. Localnicii sunt revoltaţi că au rămas fără un loc de rugăciune. Patriarhia susţine că decizia e una corectă, dar blestemele nu îşi au locul.
De Bogdan Dinu la 11.01.2023, 19:34În urmă cu un secol şi jumătate, într-un vârf de deal, la 20 de kilometri de Râmnicu Vâlcea, departe de lume, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a pus piatra de temelie a Mănăstirii Frăsinei. Lăcaşul de cult e unic în ţara noastră, cu rânduieli ca pe Muntele Athos. Femeile n-au voie să pună piciorul aici, iar slujbele se fac de la miezul nopţii până răsare soarele. O piatră de legământ cu blesteme e pedeapsa pentru cei care îndrăznesc să încalce cuvântul. Doi kilometri mai jos, după Al Doilea Război Mondial, în ajutorul femeilor care căutau alinare duhovnicească a fost ridicată o biserică. Nimic n-a tulburat viaţa monahală, până la sfârşitul anului trecut.
Scandal cu blesteme în Biserica Ortodoxă Română
"În octombrie, conducerea mănăstirii s-a schimbat. Noii prelaţi au decis ca la biserica din vale să coboare doar doi dintre preoţi, mai în vârstă, pentru slujbe, iar ritualurile să aibă loc doar la sfârșit de săptămână și de sărbători", spune Bogdan Dinu, reporter Observator.
Decizia a creat răscoală în comunitate, dar protestele credincioşilor au fost în zadar. Acum, Mitropolitul Irineu al Olteniei a mers mai departe şi a blestemat preoţii şi credincioşii care îndrăznesc să mai treacă pragul bisericii din vale. Hotârărea apare inclusiv, cu litere mari, pe poarta lăcaşului.
- Mitropolia Olteniei îi blestemă pe călugării de la mănăstirea Frăsinei care slujesc la biserica aflată la...
- Cum i-a blestemat Mitropolia Olteniei pe preoţii şi credincioşii de la biserica Mănăstirii Frăsinei....
- Florin Piersic, întâmpinat de fanfară la biserica din Ocna Dej. Actorul a salutat toţi localnicii şi a făcut...
"Hotărâm în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică. Cei care vor încălca această hotărâre sa cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru", se arată în documentul transmis de Mitropolia Olteniei.
Femeile de la slujbă, "ispită" prea mare pentru preoţi
"Am participat la şedinţă. S-a hotărât că se închide biserica", mărturiseşte părintele Ioachim. Întrebat dacă blestemul nu e prea mult, acesta răspunde: "Poate... Da! S-au gândit pentru că a fost acolo înainte oprit să nu intre femeile sus, la mănăstire, şi totodată călugării să nu coboare acolo jos. Acolo mergeau pe rând în fiecare săptămână câte doi".
Ispita ar fi prea mare când prelaţii care coboară printre femei, spun mai-marii bisericii. "Să închidă ei acum? Ce înseamnă asta? E o bătaie de joc. Mergeam mereu la slujbă. (n.r. Vestea) a căzut ca un trăsnet", spune un credincios. "Eu de când mă ştiu acolo s-a slujit. Au fost admise femeile să meargă", adaugă cineva. "Trebuia să lase cum era. Mi se pare absurd să închizi o mănăstire", comentează o altă persoană.
Reacția Patriarhiei Române
Discursul de la vârful Bisericii Ortodoxe Române este nuanţat. Decizia ar fi bună, doar tonul este unul nepotrivit. "Blestemul nu face parte din strategia duhovnicească a Bisericii lui Hristos. Rarisimele antecedente justificate prin subtile rațiuni conjuncturale în alte epoci nu justifică în niciun fel resuscitarea lui. Eficacitatea sa pastorală a decedat demult", a scris, pe Facebook, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Consiliul Duhovnicesc din Oltenia promite că preoţii de la Frăsinei vor merge o dată pe lună la Mănăstirea Bistriţa Vâlceană, pentru a săvârşi acolo spovedanii şi rugăciuni. Numai că aceasta este prea departe pentru localnicii din împrejurimi.