Cocaină în butoaie cu fructe congelate. Cum plăteau traficanţii din Ecuador tranzitul drogurilor prin România
Captură record de cocaină în România, făcută de poliţişti în portul Constanţa. Drogurile erau ascunse în 16 tone de fructe congelate, îmbarcate într-un vas din America de Sud. Au intrat în ţara noastră prin portul de la malul mării şi urmau să ajungă, în cea mai mare parte, pe piaţa din Olanda, dar şi în România.
De Andreea Filip la 25.09.2024, 13:26Operaţiunea Exotic, cum au denumit-o poliţiştii, s-a blocat în portul Constanţa. Drogurile au fost găsite ascunse în butoaie umplute fructe congelate - bucăți de ananas și mure înghețate, pe care o firmă le aducea din Ecuador. Vorbim despre o cantitate uriaşă de cocaină - în cele 16 tone de produse din fructe specialiştii estimează că ar putea fi ascunse între 800 de kilograme și 3 tone de cocaină. O captură care valorează pe piața neagră între 80 - 300 de milioane de euro.
Captură record de cocaină în portul Constanţa
Drogurile au ajuns în România pe 18 septembrie cu un vapor care venea din Ecuador. În portul Constanţa au fost încărcate într-un camion. "Au fost transbordate într-un camion frigorific 71 de recipiente, bidoane ce erau conţinute de acest container, fiecare dintre bidoane având 200 de kg. În urma efectuării controlului camionului frigorific şi a analizelor de laborator, s-a evidenţiat că produsul respectiv conţinea un drog de mare risc - cocaină", a declarat chestor Eduard Miriţescu, prim-adjunct al IGPR.
Aşa cum se vede în imaginile furnizate de anchetatori, suspecții au fost lăsaţi să își continue drumul. Dar au fost supravegheaţi inclusiv cu drone, timp de cinci zile. Transportul a fost oprit în Vama Nădlac. Pe traseu, camionul a făcut o oprire la un depozit al traficanților aflat în Aiud. În acte, transportul era legal.
- Captura anului în portul Constanța. Cele patru tone de cocaină, amestecate cu mango, ananas și fructe de pădure...
- Captură record de cocaină în portul Constanța. Drogurile erau ascunse în fructe congelate
- Doi moldoveni și un român, prinși în flagrant cu "drogul zombie" în București. Substanţele erau aduse din Belgia
Drogurile urmau să ajungă în Olanda
"Documentele făceau referire la o marfă ce consta în pulpă de fructe congelate, destinată industriei alimentare, având ca destinaţie Olanda, unde trebuia să ajungă pe 25 septembrie", a precizat chestor Eduard Miriţescu, prim-adjunct al IGPR.
Specialiştii spun că se bănuieşte că drogurile care au rămas la Aiud urmau să fie introduse pe piaţa de consum din România şi reprezentau plata pentru transport.
"Vorbim şi aici despre o cantitate extrasă, posibilă, undeva între 20 şi 80 de kilograme. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru piaţa din România. Asigură practic, pe o perioadă importantă de timp, aprovizionarea în special a mediilor high-life, a cluburilor şi festivalurilor care se desfăşoară în cursul anului în România", spune Cătălin Ţone, expert antidrog.
Doi cetățeni români au ajuns la audieri. Cei doi suspecţi au fost audiaţi ieri după amiază ore în şir la DIICOT, au fost reţinuţi, iar azi au fost aduşi la tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile "Acțiunile pentru combaterea grupărilor de crimă organizată, a grupărilor de interlopi vor continua. Operațiunea de ieri și cele care vor urma nu sunt întâmplări. Acționăm structurat și planificat de luni de zile și vom continua pe durată nedeterminată. Drogurile şi clanurile pot fi învinse, dar prin efort naţional", a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.
De ce au ales traficanţii portul Constanţa
Nu este primul caz în care au fost găsite droguri disimulate în pulpă de fructe congelate, dar este primul din România. Experţii antidrog spun că nu este întâmplător că traficanţii din America Latină au ales portul Constanţa.
"Un lucru este ştiut, portul Constanţa nu are dotările necesare pentru scanarea mărfurilor, nu are dotările necesare pentru a lupta eficient împotriva drogurilor. De aceea cartelurile de traficanţi preferă acest port, această rampă dacă vreţi de introducere a drogurilor în Europa", adaugă Cătălin Ţone, expert antidrog.
Specialiştii antidrog estimează că în reţea ar fi fost implicaţi cel puţin 10 traficanţi de pe două continente. Ancheta este abia la început.