Un fost magistrat iranian, dat în urmărire internaţională, a murit la București, după ce ar fi căzut de la etaj
Iranianul s-a prăbuşit printre balustrade de la etajul 5 sau 6. Nu este clar de la care etaj, iar criminaliştii speră ca răspunsul la această întrebare să le vină din imaginile surprinse de camerele de luat vederi.
De Lorena Rădulescu la 19.06.2020, 19:52- Anchetatorii analizează imaginile de pe camerele de supraveghere din hotelul unde a murit fostul demnitar iranian.
- El fusese dat în urmărire internațională de autoritățile de la Teheran.
Hard-disk-ul care înmagazinează imaginile surprinse de toate camerele de supraveghere din hotel a fost ridicat de ofiţerii Serviciului Omoruri, iar singurii martori, angajaţii hotelului, vor fi audiaţi.
Chiar şi aşa, ancheta va fi anevoioasă. Iranianul a fost caracterizat ca o persoană retrasă, iar în camera în care era cazat la etajul 6 nu a fost găsit niciun înscris care să pară bilet de adio. Poliţiştii au cerut ajutorul unui traducător ca să înţeleagă hârtiile găsite în cameră.
Moartea lui Gholam Reza Mansouri ridică multe semne de întrebare la Bucureşti şi sunt luate în calcul toate ipotezele, de la sinucidere şi până la asasinat. Iranianul, pe vremuri om de bază al regimului de la Teheran, fiind procuror şi judecător, căzuse în dizgraţie din cauza acuzaţiilor de corupţie.
Până în urmă cu câteva zile, figura în evidenţele Interpol şi era căutat în întreaga lume pentru o mită de jumătate de milion de euro.
Ali Amini, nepotul victimei: Domnul Gholamreza Mansouri, la data de 10 iunie, a mers la ambasada Iranului din București pentru a se întoarce în țară și a se prezenta în fața instanței. Seara trecută nu s-a simţit bine și a fost dus la spital de către personalul ambasadei, cu șoferul ambasadei și mașina ambasadei. Dar acolo, din păcate, poliția din București l-a predat Interpolului.
Mandatul de urmărire a fost confirmat de Bucureşti săptămâna trecută. Teheranul a cerut extrădarea lui şi era dispus să trimită un avion la Bucureşti special pentru Gholem Reza Mansouri.
Totuşi, între România şi Iran nu există o înţelegere pentru extrădare, astfel că magistraţii Curţii de Apel l-au plasat sub control judiciar până la clarificarea situaţiei. Aşa a ajuns la hotelul din centrul Capitalei, cel mai apropiat de Secţia 1, acolo unde trebuia să semneze registrul de control judiciar de două ori pe săptămână. Chiar şi astăzi a fost la secţie.
Gholam Reza Mansouri (8 iunie): Acum câteva zile am aflat că a fost emisă o cere de punere sub acuzare pe numele meu și trimisă instanței. L-am rugat pe avocatul meu să anunțe instanța că eu 100% după deschiderea frontierelor mă voi întoarce în țară.
În presa internaţională au apărut în mai multe rânduri mărturii despre trecutul iranianului. Despre el, militanții pentru drepturile omului spun că a trimis după gratii jurnaliști independenți, critici la adresa puterii, pe baza unor dovezi contrafăcute. Iar jurnaliștii ar fi fost încarcerați şi supuși torturii.
Un astfel de episod s-ar fi consumat în 2013, când Gholam Reza Mansouri a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi.
România ar fi trebuit să decidă dacă îl extrădează sau nu pe 10 iulie.