Demonstraţii culinare live, în Capitală. Chefi de renume s-au întrecut în gătit
Culoare, arome şi reţete inedite. Pe scurt: spectacol în bucătărie. Chefi de renume s-au întrecut în gătit la singura expoziţie internaţională din România dedicată domeniului HORECA.
De Redactia Observator la 23.09.2019, 17:40Culoare, arome şi reţete inedite. Pe scurt: spectacol în bucătărie. Chefi de renume s-au întrecut în gătit la singura expoziţie internaţională din România dedicată domeniului HORECA. Specialiştii au făcut demonstraţii culinare live, iar cei care au asistat la ele au putut afla secretele din spatele meniurilor sofisticate, apreciate în toată lumea. Pe lângă ingrendientele exotice, carnea de porc şi varza românească au fost vedetele din farfurii.
Care este legătura dintre România şi Japonia? Aparent, niciuna. Bucătarii iscusiţi au reuşit să unească, însă, cele două culturi. Cel puţin, în platingul perfect.
Bogdan Vavrita, bucătar: Am făcut un mic antreu cu un ou poşat în coajă, sous-vide, cu nişte tagliatelle de dovleac, o emulsie de chives şi câteva murături şi cu o bază japoneză dashi. Ingrendientele asiatice le-am cumpărat din magazinele de specialitate şi restul ingrendientelor din piaţă, de la Obor.
De la aperitiv am trecut la felul principal.
Bogdan Vavrita, bucătar: Am încercat să folosesc gusturi româneşti, de altfel. Adică porc, hrean, smântână, varză, castane care, în mare parte, sunt şi în sezon acum, varza o găsim peste tot la piaţă.
Meniul nu poate fi complet însă fără un vin pe măsură. L-am ales cu ajutorul unui specialist.
Sergiu Nedelea, somelier: Am gândit, pentru început, un Chardonnay. Practic, la acel antreu făcut de colegul meu, am zis că Chardonnay, vinul suprem, reuşeşte să echilibreze toate poveştile aromatice de acolo. Pentru preparatul de bază am avut un porc gătit sous-vide- o metodă ceva mai specială şi atunci am ales un rose, nu orice rose, un rose cu aburi de Dobrogea şi cules aşa, târziu, când e boaba mai plină de zahăr acolo.
Din spectacolul de culoare şi gust a făcut parte şi un desert din fructe. Chef Mircea Iovan ne-a îndemnat să încercăm şi noi reţeta.
Mircea Iovan, bucătar: Fructe, tot ce înseamnă ananas, fructe mai tari, de obicei mai dure, pe care le punem pe grătar. La final facem o infuzie de rozmarin- apă, zahăr, rozmarin, suc de lămâie şi mentă.
Reporter: Putem să facem şi noi acasă asta?
Mircea Iovan, bucătar: Foarte simplu. Iar pentru musafiri, aveţi un zece minute în care puteţi să terminaţi un desert, inclusiv cu brânză.
De altfel, unele reţete prezentate la expoziţie au o istorie fabuloasă.
Demonstraţiile culinare au avut loc în cadrul unei expoziţii internaţionale care a avut loc în Capitală, la Romexpo, timp de trei zile.