Deratizarea mortală din Timișoara s-a făcut ilegal: "Omori oameni. Puteau să moară şi ei"
În paralel cu operaţiunea decontaminării, anchetatorii fac audieri pe bandă rulantă. Abia după tragedii, autorităţile descoperă pe rând că nu au verificat niciodată firma de deratizări. Funcţiona de patru ani, iar pentru substanţa letală patronul nu a obţinut avize. Mai mult, de doi ani, societatea comercială nu mai avea nici autorizaţie de funcţionare.
De Redactia Observator la 19.11.2019, 20:42În paralel cu operaţiunea decontaminării, anchetatorii fac audieri pe bandă rulantă. Abia după tragedii, autorităţile descoperă pe rând că nu au verificat niciodată firma de deratizări. Funcţiona de patru ani, iar pentru substanţa letală patronul nu a obţinut avize. Mai mult, de doi ani, societatea comercială nu mai avea nici autorizaţie de funcţionare. Ar fi trebuit să fie închisă, dacă cineva ar fi controlat-o. O echipă Observator a vorbit cu specialişti avizaţi despre cum trebuie făcută în mod corect o deratizare autorizată.
Deratizarea mortală s-a făcut complet ilegal. Firma a fost înfiinţată în 2015, iar la vremea respectivă a obţinut autorizaţie pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Dar nu a avut niciodată aviz pentru utilizarea substanţei letale. Fosfura de aluminiu.
MIHAI ALEXANDRU, ADMINISTRATOR FIRMĂ DE DERATIZARE - Nu poţi să foloseşti aşa ceva într-un spaţiu public. Omori oameni. Puteau să moară şi ei.
Patronul firmei, Ioan Sorin Buţă, nu răspunde la întrebările jurnaliştilor. Avocatul său a venit cu toate detaliile şocante despre substanţa neurotoxică.
CĂLIN STAICULESCU, AVOCATUL FIRMEI DE DERATIZARE - Nu a cumpărat-o cu factură, cu chitanţă, a cumpărat-o de la acest individ, această cunoştinţă care se ocupă cu comercializarea unor astfel de produse.
MIHAELA CIUTA, EXPERT CHIMIST - Ele se folosesc pentru dăunătorii cerealelor, pentru gazarea acestora, se pot folosi şi în spaţii deschise pentru rozătoare, dar doar în câmp deschis. Acestea nu se folosesc pentru dezinsecţia obişnuită
Avocatul firmei de deratizare: "Nu avea de unde să ştie cât este de toxică"
Ar fi avut de unde să ştie dacă ar fi procurat substanţa în mod legal. Cu aviz de la instituţiile abilitate. Sau dacă ar fi fost autorizat sa facă deratizări. Ori verificat de cineva. Şi aceste lucruri au lipsit cu desăvâşire.
CORNELIA MALAC, DIRECTOR DSP TIMIŞ - DSP nu a verificat această Unitate.
CRISTINA POPA, DIRECTOR DSVSA TIMIŞ - La firma respectivă nu a fost făcut niciun fel de control ANSVSA. Firma avea autorizaţie sanitar veterinară încă din anul 2015. Dosarul de autorizare este complet şi conform.
Doar că, din 2017, societatea nu a mai reînnoit nici autorizaţia, nici contractul cu medicul veterinar care trebuia să verifice substanţele utilizate la deratizare. Deci, nu mai ar mai fi trebuit să existe pe piaţă, dacă cineva ar fi verificat asta.
Mihai Alexandru are o firmă de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Cu raticide letale, cum ar fi fosfura de aluminiu, nu lucrează. Există lege pentru folositea acestor substanţele care stârpesc rozătoarele.
MIHAI ALEXANDRU, ADMINISTRATOR FIRMĂ DE DERATIZARE - Trebuie să fii autorizat pentru aşa ceva. Acestea sunt lipiciuri pentru şoricei. Lipiciuri pentru şobonani. Staţie de intoxicare pentru exterior. Se poate folosi şi la interior. Staţii de intoxicare şi de interior, pentru că sunt din carton.
O deratizare obişnuită se face cu substanţe care nu emană gaze letale şi nu sunt accesibile oamenilor.
Toate dispozitivele de prindere a dăunătorilor sunt complet izolate şi se montează doar în anumite locuri. Cele de apartament, în margini, iar cele de exterior, lângă gard sau perete.
Acestea trebuie montate de firme autorizate, uşor de verificat. Orice astfel de societate are un site, unde, dacă este în regulă, va posta toate avizele şi autorizaţiile necesare unei astfel de activităţi.