Dezastru la prima etapă de recrutare a MApN. 60% dintre candidaţi nu au trecut evaluarea fizică, psihologică şi medicală
Intrarea în armată este mai grea decât promovarea examenului de Bacalaureat. 60% dintre cei care au vrut să devină militari, de la începutul anului, nu au reuşit să treacă toate probele şi au fost refuzaţi la recrutare. Din acest motiv, Armata se pregăteşte să lanseze o nouă campanie.
De Cristi Popovici la 22.04.2024, 14:32Aproximativ 5.100 de locuri au fost scoase la concurs de Ministerul Apărării şi aproape 6.500 de candidaţi s-au înscris la centrele de recrutare pentru a deveni militari profesionişti, în perioada februarie-aprilie. Dintre aceştia, 20% au fost femei.
Deşi entuziasmul a fost mare din partea românilor şi optimismul ridicat în rândul oficialiilor MAPN, doar 40% din cei înscrişi au trecut probele de concurs. Un sfert dintre candidaţi au picat proba sportivă, 18% dintre ei nu au trecut de proba psihologică, iar 12% de ce medicală.
O nouă etapă de recrutare, în luna mai
Aşa că, mulţi au fost, puţini au rămas! Din cei 6,448 de înscrişi, poartă astăzi haina militară doar 2.626. Au rămas în jur de 2.500 de locuri neocupate, iar armata are nevoie de militari. Aşa că din luna mai se deschide o nouă etape de recrutare. Cei interesaţi trebuie să ştie că salariile au devenit atractive în armată.
- Ruşii continuă să înainteze pe front. Bloomberg: Ajutorul SUA nu va schimba soarta războiului, dar va ajuta la...
- Câţi români s-au angajat ca soldaţi în Armată. Din cele 5.000 de posturi nu s-au ocupat nici jumătate. 20%...
- Cheltuielile militare globale au ajuns la nivelul record de 2.440 miliarde $. Doar SUA și China reprezintă...
Cel mai mic venit lunar net garantat al unui soldat profesionist la momentul angajării este de 4.399 lei, iar cel mai mare 5.765 de lei. La aceşti bani se adaugă drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie de detașare sau de misiune.
Reprezentanţii MApN le recomandă celor respinşi „efectuarea unei perioade de pregătire şi îmbunătăţire a performanţelor fizice personale, aspect care le va fi benefic nu doar pentru o potenţială angajare în sistemul care are astfel de cerinţe, ci şi pentru un stil de viaţă mai armonios din punct de vedere fizic”.
Aceştia rămân optimişti cu privire la obiectivul de creştere a numărului militarilor şi anunţă că în luna mai începe o nouă campanie de recrutare. „Valoarea pozitivă a interesului tinerilor faţă de instituţia apărării naţionale indică faptul că obiectivul general de creştere a numărului de militari în Armata României este realizabil. În acest context, consolidarea proporţiei corpului soldaţilor/gradaţilor profesionişti în structura de personal a instituţiei apărării naţionale rămâne un obiectiv subsidiar, care poate fi îndeplinit prin derularea, în acest an, a unor noi serii de recrutare-selecţie ale soldaţilor profesionişti. Astfel, startul celei de-a doua campanii de recrutare-selecţie a soldaţilor profesionişti în Armata României este planificat pentru luna mai a.c.”, se arată într-un comunicat al MApN.
„Armata rămâne unul dintre cei mai siguri angajatori din ţara noastră, stabilitatea locului de muncă în această instituţie reprezentând un argument decisiv pentru o astfel de opţiune de viaţă. Putem afirma că angajarea în armată, urmată de un comportament profesional şi moral adecvat demnităţii purtării uniformei militare, are perspectiva pensionării, respectiv a reflectării pozitive a carierei în planul dezvoltării personale şi familiale. De asemenea, solidaritatea şi coeziunea care se creează în mediul cazon se materializează pozitiv în indicatorul calităţii vieţii militarului”, menţionează MApN.