Antena Meniu Search
x

Armata vrea să recruteze români între 18-35 de ani pentru a fi militari voluntari în termen. La final primesc 9.000 lei

Noul şef al Statului Major al Apărării a fost chemat la raport, după declaraţiile în care anunţa că România se va afla într-o poziţie foarte delicată, în cazul în care Rusia învinge Ucraina. Generalul Gheorghiţă Vlad a cerut adoptarea urgentă a unei legi prin care tinerii să facă armată în termen, pe bază de voluntariat, iar românilor le-a transmis că ar trebui sa fie îngrijoraţi. Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la 75.000 de militari şi are nevoie de rezerve. Iar şefii armatei vor o nouă categorie de personal, cea de militar voluntar în termen. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 07.02.2024, 15:23

Vezi și

România ar trebui să reintroducă serviciul militar şi să fie pregătită de război. Acestea sunt afirmaţiile şefului Armatei care au încins spiritele în coaliţie. În timp ce premierul Marcel Ciolacu susţine că declaraţiile şefului Statului Major au depăşit o limită, Nicolae Ciucă îi dă dreptate. Subiectul este discutat de parlamentari. 

Deşi sunt în linie cu declaraţiile multor oficiali din armatele NATO, declaraţiile şefului Statului Major au provocat reacţii în Parlament şi la Palatul Victoria. Premierul Marcel Ciolacu a transmis să ne linistim, în condiţiile în care ţara noastră este cât se poate de bine apărată din poziţia sa de membră NATO.

Senatorii și deputații din comisiile de Apărare ale Parlamentului vor să discute cu reprezentanții Ministerului Apărării, dar și cu șeful statului major al Armatei, despre legea privind pregătirea populației pentru apărare în caz de război. Şedinţa din Comisia de apărare din Senat a început de la ora 12.00, iar cea din Cameră va merge la MApN la 13.30. 

Primă de 8000-9000 de lei pentru militarii voluntari în termen la finalul programului de pregătire

Pe acelaşi subiect

O nouă categorie de personal ar putea să apară în legislaţie dacă modificările propuse de MApN vor fi adoptate, adică cea de militar voluntar în termen. Şeful Armatei, generalul Vlad Gheorghiţă doreşte ca populaţia să aibă parte de o pregătire pe timp de pace iar cetăţenii, bărbaţi şi femei, cu domiciliul în România şi cu vârste între 18 şi 35 de ani, să beneficieze de aceste programe de pregătire de câteva luni

Practic este vorba de o pregătire militară de bază. Condiţia este să nu fi îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă. De asemenea, aceşti militari voluntari în termen vor beneficia de cazare gratuită şi asistenţă medicală. Iar la finalizarea programului de pregătire vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariile medii nete, undeva la 8000-9000 de lei. Aceşti rezervişti pot fi concentraţi pe timp de pace pentru îndeplinirea unor misiuni pe perioadă determinată.

Armata Română a scăzut de la 320.000 de oameni la 80.000

Ministrul Apărării a spus luni seară că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Potrivit lui Angel Tîlvăr, armata României a scăzut numeric de la peste 320.000 de oameni la 80.000, dintre care doar 75.000 de militari, restul funcționari şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari. 

"E o perioadă în care lucrurile care ţin de Armată generează astfel de preocupări. Serviciul militar obligatoriu este exclus (...) nu există nicio discuţie la momentul acesta în acest sens", a declarat Angel Tîlvăr la Euronews România. 

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni. "V-am spus că vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire. După perioada pregătirii oricum cred că vor avea în jur de 30% din soldă. În momentul în care ies, vor avea o primă care va fi probabil de două-trei salarii medii", a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a explicat că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armată. "Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult", a adăugat ministrul Apărării.

Tîlvăr susţine, însă, cu tărie că nu există pericolul unui război. "România nu este în pericol de război, nu este în pericol să fie atacată. Nu înseamnă că nu trebuie să fie în acord şi în linie cu ce se întâmplă şi în alte armate din acest punct de vedere. Şi nivelul de tehnică militară a crescut, eficacitatea tehnicii militare a crescut. Dar întotdeauna există nevoia să împrospătezi şi să ai oameni la dispoziţie într-o situaţie", a mai declarat Tîlvăr.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 9 voturi
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Armata vrea să recruteze români între 18-35 de ani pentru a fi militari voluntari în termen. La final primesc 9.000 lei