Dezastru natural la doi paşi de Bucureşti. Un fost depozit de deşeuri petroliere a devenit cimitir de păsări
Dezastru natural la doi paşi de Bucureşti. Un fost depozit de deşeuri petroliere a devenit cimitir de păsări. Zona seamănă cu un lac, iar porumbeii şi lebedele coboară să bea apă. În realitate se scufundă într-o mare de păcură şi mor pe loc. Batalul trebuia închis de 6 ani, însă abia astăzi Garda de Mediu ia în calcul declanşarea stării de alertă.
De Cristina Filip la 21.06.2024, 21:21Batalul de lângă Ploieşti a devenit o capcană mortală pentru păsări. Oamenii au găsit sute de porumbei voiajori morţi în rezidurile petroliere. "Vine aici, dă să bea apă săracul că nu mai poate a picat şi nu mai iese, şi moare aici. Nu e doar aici, e şi în Câmpina. Sunt acolo 4 batale şi nu s-a luat nicio măsură", a declarat Marius Mihalcea, crescător de porumbei.
Igienizarea ar costa câteva milioane de euro
În anul 2018, Comisia Europeană a decis închdierea batalului doar că din cauza faptului că terenul este într un litigiu, aut locale nu au putut face exproprierea. Aşa că după 6 ani, zona este în continuare un dezastru ecologic care se accentuează pe zi ce trece. Iar peste tot în jur se simte un miros puternic înţepător de la păcura care a inundat luciul apei. Stratul de păcură e atât de gros încât o piatră aruncată rămâne la suprafaţă.
Garda de Mediu a dat câteva avertismente. Acum ia în calcul declanşare stării de alertă. "Acest batal despre care vorbim noi a aparţinut rafinriei AstraRomână şi a fost indisponibilizat de anaf şi cumpărat la licitaţie de o persoană fizică din Gorj. Garda de Mediu va face o adresă către ISU respectiv prefexctură pentru consultarea în vederea declanşării unei stări de alertă şi luarea măsurilor", a declarat Andrei Corlan, şeful Gărzii Naţionale de Mediu. Batalul este acum la Administrația Fondului pentru Mediu, care are termen până în aprilie 2028 să găsească o soluţie şi o sursă de finanţare. Până atunci, autorităţile caută soluţii pentru salvarea păsărilor.
"Există nişte tunuri anti păsări care produc zgomote, eventuale intervenţii care să opacizeze suprafaţa în aşa fel încât păsările să nu mai confunde batalul cu un lac", a declarat Andrei Corlan, şeful Gărzii Naţionale de Mediu. Potrivit specialiştilor, pe termen lung soluţia ar fi acoperirea zonei cu un strat gros de pământ. Igienizarea, care înseamnă scoaterea întregii cantităţi de păcură, transportul şi depozitarea în altă zonă, ar costa câteva milioane de euro.