Britanicul care i-a anchetat pe românii care au furat 200 de cărţi rare, dezvăluiri inedite (Video)
Românii care au furat 200 de cărţi şi manuscrise rare şi le-au îngropat în curtea unei case din Neamţ îşi află în câteva ore pedeapsa. Judecata are loc în Marea Britanie, iar hoţii riscă maximum 14 ani de închisoare fiecare. Inspectorul care a coordonat ancheta face dezvăluiri despre jaful care a şocat lumea, în cadrul unui interviu exclusiv pentru Observator.
De Ana Constantin la 01.10.2020, 19:59- Britanicul povestește cum au furat românii cărțile de milioane de lire sterline.
- Britanicul susține că valoarea culturală a cărților este și mai mare.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Trei ani de anchetă, o misiune inspirată din filmele de acţiune şi o comoară a umanităţii ascunsă sub pământ. Alături de anchetatorii români şi italieni, detectivul Andy Durham a condus investigaţia în cazul celor 200 de cărţi furate din Marea Britanie din 2017 și până în prezent.
Ar fi trebuit să participe şi la raidul din Budeşti, Neamţ, dar pandemia l-a împiedicat. Este omul care ştie toate detaliile jafului care a şocat lumea întreagă.
Andy Durham: Unii dintre ei s-au ocupat de analizarea depozitului de unde au furat cărţile. Rolul altora era mai degrabă managerial. Rolul lor era să dea instrucţiuni şi, poate, să depoziteze cărţile apoi.
Astăzi, dreptatea se face pe teritoriul britanic. După patru zile de deliberări, pedepsele vor fi stabilite în funcţie de rolul jucat de fiecare dintre cei 12 români.
În 2017, doi dintre ei au escaladat zidul de 15 metri al depozitului în care se aflau cărţile. Odată ajunşi pe acoperiş, au făcut găuri în iluminatoarele de sticlă şi au coborât în rapel ca într-o scenă din "Misiune Imposibilă". După ce au ales cărţile, au fugit cu o maşină pe care, înainte să o abandoneze, au spălat-o cu clor.
Andy Durham: Coborau din acoperiş pe sfori pentru a putea evita senzorii de mişcare, evitând camerele de filmat.
În frenezia lor au lăsat dovezi pe care personajului lipsit de emoţii din "Mission Impossible" i-ar fi mult mai greu să le lase.
Valul arestărilor a început anul trecut, iar în ianuarie 2020, liderul bandei a fost arestat în Italia, la Milano. O probă ADN găsită pe tetiera maşinii folosite în timpul jafului a ajutat poliţia să ia urma hoţilor. Ca să nu pericliteze misiunea, britanicii i-au lăsat chiar să scape în câteva rânduri.
Andy Durham: Arestările au început din iunie 2019, au fost extrădaţi mai mulţi indivizi din România, la fel din Germania şi Italia. Aceste cărţi au o valoare însemnată, peste două milioane de lire, dar şi mai mare este valoarea lor culturală pentru lumea întreagă. Sunt de neînlocuit!
La cine trebuiau cărţile să ajungă rămâne un mister. La fel şi starea în care se găsesc, după trei ani în care au stat îngropate într-un subsol din Neamţ.
Restaurator: Este o carte care a stat în condiţii improprii, într-un mediu foarte umed şi a dezvoltat foarte multe mucegaiuri.
Aurelian Popescu, şeful Departamentului de Restaurare BCU: Un document mucegăit se poate curăţa, dezinfecta, se poate consolida hârtia dar, repet, un manuscris este unic. Textul pierdut este irecuperabil!
Experţi români şi englezi colaborează pentru a evalua pagubele produse asupra cărţilor. După ce acest proces se va încheia, ele vor fi restituite celor trei proprietari.