Dosar penal in rem în cazul bărbatului care a murit după ce a participat la protestul din 10 august
Procurorii din Teleroman au deschis un dosar penal in rem în cazul bărbatului din Turnu Măgurele care a murit după ce a participat la protestul din 10 august.
De Redactia Observator la 21.08.2018, 21:21Procurorii din Teleroman au deschis un dosar penal in rem în cazul bărbatului din Turnu Măgurele care a murit după ce a participat la protestul din 10 august. Legistii au stabilit ca decesul a fost cauzat de bolile grave pe care le avea dar şi din cauza unei hemoragii digestive.
Totuşi, soţia bărbatului spune că starea lui de sănătate s-a agravat după ce s-a întors de la Bucureşti.
De cealaltă parte, secretarul de stat Raed Arafat e explicat că, în timpul protestului, omul s-a prezentat la un punct de prim-ajutor din Piata Victoriei dar nu pentru că ar fi fost gazat, ci pentru că avea sângerări nazale. Protestatarul a primit îngrijiri, însă a refuzat pe semnătură să meargă la spital.
Soţia bărbatului care a murit la zece zile după ce a participat la protestul din 10 august povesteşte că toate necazurile ar fi început după ce soţul ei s-a întors de la Bucureşti. Pe 15 august, omul a ajuns la Spitalul din Alexandria.
Chiar dacă era bolnav de luni de zile, soţia crede că problemele de sănătate s-au agravat după ce ar fi inhalat gazele folosite de jandarmi pentru dispersarea mulţimii.
Paula Gâzea - sotie: "El nu a avut hemoragie, nu ii curgea din nas. Nu a avut probleme. dupa ce a venit de la protest a început."
În timpul protestului de la Bucureşti, omului i s-a făcut rău şi a cerut ajutorul medicilor prezenţi în Piaţa Victoriei. În fişa medicală întocmită atunci nu s-a notat că ar fi fost expus gazelor lacrimogene.
După finalizarea necropsiei, legiştii au stabilit trei cauze ale morţii bărbatului în vârstă de 68 de ani. Insuficienţă multiplă de organe, hemoragie digestivă şi sindrom mielodisplazic. În alte cuvinte, o formă de leucemie.
De altfel, bărbatul a făcut analize în luna februarie și chiar o biopsie care a stabilit că avea probleme medulare.
Daniela Rădoi, procuror: "S-a inceput urmarirea penala in cauza, in rem. S-a dispus efectuarea unui examen toxicologic pentru a se scoate in evidenta daca in organism existau anumite substante."
Sute de oameni au fost răniţi în timpul protestului din 10 august. Un bărbat din Timişoara a ajuns la spital cu piciorul găurit - spune el, de bucăţi din grenadele aruncate de jandarmi.
Doru Oprea, protestatar: "Nici nu am crezut ca pot sa am ceva acolo. Abia la 3 dimineata cand mi-a aratat chirurgul, m-am socat sa vad asa ceva. Nu credeam ca grenadele pot produce rau. In seara aia s-a tras ca la razboi."
După ce a suferit două intervenţii chirurgicale, tânărul susţine acum că se luptă cu o bacterie nosocomială.
Bărbatul spune că va face plângere penală la Parchetul Militar împotriva Jandarmeriei după ce va obţine un certificat medico-legal.