Dumitru locuieşte din 1992 într-un bloc din Braşov şi a transformat spaţiul verde într-o mică oază. Cum arată grădina urbană
Prea multe blocuri, prea multe betoane şi tot mai puţine spaţii verzi. Asta este drama multor orăşeni care se simt sufocaţi de infrastructura ternă a oraşelor. Aşa că, mulţi dintre ei profită de fiecare petic de spaţiu verde. Se întâmplă şi în Braşov, acolo unde câţiva locatari mai gospodari au transformat banalele spaţii verzi din faţa blocului în adevărate grădini urbane care pot fi uşor confundate cu opera unui peisagist.
De Claudiu Loghin la 15.09.2024, 07:44Pitici de grădină, plante exotice, machete de avioane şi chiar iazuri amenajate. Aşa arată grădinile unor blocuri din Braşov. Dumitru este unul dintre gospodari. Locuieşte la bloc din 1992 şi tot atunci a luat în grijă spaţiul din faţa ferestrelor sale. A investit constant, iar acum toţi locatarii se bucură de o zonă de relaxare în mica grădină urbană. "Aici când m-am mutat erau nişte barăci, piatră. Am mai adus pământ cu maşinile, l-am mutat. E copia bombardierului B-29 care a lansat bomba de la Hiroshima", povesteşte un locatar.
Ne mutăm în altă parte a oraşului şi dăm de o grădină care ar putea fi cu uşurinţă confundată cu un parc. Plantele exotice şi decoraţiunile par a fi alese de un peisagist.
Ce recomandă autorităţile
Grădina urbană din spatele meu e străjuită de stâlpi cu steagurile României şi ale U.E., iar în mijloc, a fost reconstruit un mic iaz şi montat acest podeţ decorativ.
- Peste o mie de vizitatori au petrecut o noapte la grădina zoologică din Bucov. Cei mici au fost fascinaţi de...
- Satul fără cimitir, unde oamenii sunt îngropaţi în spatele casei. Reacţia unui turist străin: "E prima...
- Grădina Uranus din Bucureşti găzduieşte Balkanik Festival 2024. Programul concertelor
Deşi nu vor să înfrâneze spiritul gospodăresc, autorităţile recomandă însă locatarilor să fie atenţi şi la ce spune legea. "Este interzis să intervină la arborii şi grădinile din jurul blocului. Această activitate este derulată de municipalitate, să nu îngrădească accesul vecinilor pentru că vorbim de proprietatea municipalităţii. Să aibă acces toţi cei care locuiesc în acel bloc", conform Primăriei Braşov.
Teoretic, cei care vor să planteze flori lângă bloc sau să pună gazon în grădină trebuie să facă rost de autorizație de la primărie. Iar dacă regulamentul de bloc nu este respectat, locatarii pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 500 şi 10.000 de lei.