"E inima cât un purice". După opt decenii, lui nea Simion i-a fost dat să vadă din nou bombardamente. Sunetul războiului îi trezeşte amintiri dureroase
Căutările pentru o eventuală a treia dronă care s-a prăbuşit pe teritoriul României continuă. 80 de kilometri pătraţi de pe malul Dunării sunt cercetaţi din aer sau cu echipe la sol. Deşi de câteva zile nu mai cad bombe pe malul ucrainean, românii care trăiesc la graniţă spun că au în continuare inima cât un purice. Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, îi asigură pe oameni că România este bine apărată.
De Sonia Simionov la 11.09.2023, 19:59E a treia zi de căutări, în locurile unde ar putea fi noi rămăşiţe de drone prăbuşite pe teritoriul ţării noastre.
Sonia Simionov, reporter Observator: Pompierii, poliţia, armata şi mai multe drone cercetează în acest moment zona de aici, din Delta Dunării, în localităţile Plauru şi Ceatalchioi, cel mai probabil există informaţii că în continuare sunt fragmente de drone căzute pe teritoriul ţării noastre.
După opt decenii, lui nea Simion i-a fost dat să vadă din nou bombardamente
Cercetările au loc pe o suprafaţă de 80 de kilometri pătraţi, mai exact perimetrul dintre localităţile tulcene Ceatalchioi, Plauru și Chilia Veche. Dar şi în judeţul Galaţi, pe ţărmul românesc de dincolo de portul ucrainean Reni.
- Noi bucăți de dronă găsite în Tulcea. Primarul din Ceatalchioi, bucuros că autoritățile nu mai neagă...
- Autorităţile încep să se trezească după incidentul cu drona din Ceatalchioi. Primele măsuri luate pentru...
- Autorităţile încep să se trezească după incidentul cu drona din Ceatalchioi. Primele măsuri luate pentru...
Până în prezent nu au fost găsite alte bucăţi, însă căutările continuă atât de la sol, cât şi din aer.
Rămăşiţele a două drone au fost recuperate până acum de pe teritoriul României. Una dintre ele a căzut la 2,5 kilometri de graniţă şi a lăsat în urmă un crater de aproape un metru şi jumătate. Distanţa între cele două locuri ale prăbuşirii este de 3,5 kilometri, iar în zonă sunt 20 de case.
Reporter-Ion Giovanovici:, localnic: - Dacă pica pe casă?
- Ardea casa, ardea. O luam pe baba din casă până... şi stăteam în grădină, în fund, acolo. Dar ce, mai aveai timp?
Nea Ion era treaz când a auzit cum pică în miez de noapte cea de-a doua dronă găsită. Spune că aparatul a trecut foarte aproape de acoperișul lui.
Ion Giovanovici: După mine, mai mult de 200 de metri n-avea.
Nu a fost singurul îngrozit de sunetul dronelor.
Femeie: Bâzâitul, aşa. Ziceai că e aici, peste tine.
Oamenii nu se gândesc să-şi facă bagajele şi să plece. Ar însemna să lase în urmă mica lor avere: câteva găini, pisici şi un căţel.
Valentina Holostenco, localnică: Pentru ăştia. Puiuţii ăştia. Pe care nu pot să-i las. Am un căţel mare acolo. Pe care mi l-a adus într-o cutie de pantofi. Şi atât îl iubesc că parcă e copilul meu.
Pentru soţul ei, ajuns deja la 87 de ani, sunetul războiului trezeşte amintiri dureroase.
Simion Holostenco-reporter: Eu sunt obişnuit cu războiul.
-Aţi prins.
- Am prins, aveam 5 ani în '41. Am fost luat prizonier la ruşi. Ne-a îmbarcat în zori, în tren, să ne ducă în Siberia. Trenul s-a oprit după doi trei kilometri, a venit aviaţia română, a bombardat trenul.
A scăpat şi s-a întors acasă. După opt decenii i-a fost dat să vadă din nou bombardamente.
Reporter- Simion Holostenco, bărbat: Ce simţiţi dumneavoastră în fiecare noapte?
Suntem aşa, doamnă... E inima cât un purice.
Totuşi, de mai multe zile ruşii nu mai atacă porturile ucrainene, iar peste mal de Dunăre e linişte. Autorităţile române au transmis Rusiei că violarea spaţiului aerian al ţării este inacceptabilă. De asemenea, Statele Unite au promis că vor trimite noi avioane F16 pentru misiune de poliţie aeriană în România.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: Deci vom avea, pe lângă cei 5.000 de soldaţi, militari aliaţi care sunt astăzi pe teritoriul nostru elemente suplimentare şi acest lucru trebuie să ne liniştească şi să ne dea foarte multă încredere şi calm. Vreau să reasigur publicul românesc şi mai ales publicul din zona limitrofă zonei dunărene la graniţa cu Ucraina că nu sunt motive de îngrijorare şi sunt convins că şi autorităţile române vor duce la bun sfârşit această anchetă pe care au demarat-o.
În următoarele zile sunt aşteptate şi rezultatele expertizei pe bucăţile din prima dronă care a fost descoperită la noi.