Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile încep să se trezească după incidentul cu drona din Ceatalchioi. Primele măsuri luate pentru românii de la graniţa cu războiul

Autorităţile române iau în calcul cel mai negru scenariu după prăbuşirea unei drone pe teritoriul nostru şi bombardamentele ruseşti la doi paşi de graniţă. Pregătesc adăposturi pentru populaţia de lângă Dunăre şi vor instrui localnicii ce să facă în caz de pericol. Se vor emite inclusiv mesaje Ro-Alert. De la Kiev, consilierul lui Zelenski ne cere să doborâm rachetele ruşilor care se apropie de spaţiul nostru aerian. 

Sonia Simionov
de Sonia Simionov

la 08.09.2023, 19:32

Vezi și

Reacţia autorităţilor de la Bucureşti vine după săptămâni la rând în care bombardamentele ruseşti au lovit ţinte aflate la câteva sute de metri de graniţa cu România. Dar şi după prăbuşirea unei drone pe teritoriul nostru - un lucru iniţial negat şi apoi recunoscut în faţa evidenţei.

Bombardamente anunţate prin RO-Alert

Armata va monitoriza atacurile ruseşti din porturile ucrainene Reni şi Ismail şi va stabili ce zone de pe ţărmul românesc pot fi puse în pericol de dronele folosite de Moscova sau de apărarea antiaeriană. În caz de forţă majoră, localnicii vor fi direcţionaţi către adăposturi în localităţile Plauru și Ceatalchioi.

"Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă vor avertiza populaţia prin mesaje RO-Alert şi îi vor învăţa pe oameni ce au de făcut în zonele de conflict. Pentru locurile în care nu există acoperire GSM, echipajele de pompieri vor fi trimise direct în teren", transmite Sonia Simionov, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Adăpost pentru români în caz de atac

Locurile de protecţie civilă vor fi amenajate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar oamenii vor fi instruiţi ce să facă în caz de alarmare de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Măsurile luate de autorităţile române nu sunt suficiente, însă, pentru ucraineni. Mihailo Podolyak, consilier al preşedintelui Zelenski, a sugerat o altă soluţie.

"Nu România încalcă spaţiul aerian al altor ţări. Rusia face asta. Şi România are dreptul să doboare aceste drone, nu doar ruseşti, oricare altele. Din punct de vedere juridic, este conform cu dreptul internaţional. Şi asta nu va duce la escaladarea conflictului", a declarat Mihailo Podolyak, consilierul preşedintelui Zelenski.

Ce cred localnicii de la malul Dunării

Deşi sunt îngrijoraţi de luptele care se dau la doi paşi de ei, oamenii de pe malul Dunării nu se gândesc să îşi părăsească locuinţele decât dacă situaţia se agravează. "Oamenii sunt dispuşi să-şi părăsească agoniseala de-o viaţă, locuinţa, în caz de forţă majoră. Ce-ar însemna? Trec Dunărea, cad drone prin sat. Începe ceva foarte urât", spune Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi.

Cei mai mulţi localnici din Ceatalchioi au rude la care să meargă în alte oraşe, dacă va fi nevoie. Ceilalţi pot fi relocaţi cu ajutorul autorităţilor locale. "Să fie conştienţi că nu sunt abandonaţi. Putem interveni în orice moment", adaugă Tudor Cernegă, primar Ceatalchioi.

În Ceatalchioi şi Plauru un microbuz este pregătit să-i ducă la un loc sigur, deja amenajat, pe localnicii care cer acest lucru. La fel şi în Chilia Veche, unde oamenilor li s-a pus la dispoziţie şi o ambarcaţiune cu opt locuri. "Aceste mijloace vor executa misiunea ordonată atâta timp cât situaţia de la graniţa României cu Ucraina o impune", spune Daniel Năstase, purtător de cuvânt ISU Delta Tulcea.

Un glonţ a lovit o casă din Chilia Veche

Bombardamentele ruseşti au încetat, pentru moment. "După trei zile de la atacuri şi prima noapte de linişte, portul Chilia Nouă a fost stins. Doar că, pe partea cealaltă, încă mai sunt patru depozite de combustibil, care nu au ars", arată Sonia Simionov, reporter Observator.

Însă în Chilia Veche un localnic a sunat la 112 şi a anunţat că un glonţ i-a trecut prin acoperiş şi i-a ajuns în bucătărie. Suspiciunea este că ar fi venit de pe malul ucrainean. "Mi-a zis că a căzut un glonţ pe casă. Sigur că din partea aia. Obligat din partea aia, că de unde poate să vină", povesteşte o localnică.

Incidentul este anchetat acum de poliţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Autorităţile încep să se trezească după incidentul cu drona din Ceatalchioi. Primele măsuri luate pentru românii de la graniţa cu războiul