Antena LIVE

Curs valutar

Video

Elena Udrea şi cele două fugi ale ei de justiţie. Istoricul dosarului "Gala Bute", cel care o trimite la închisoare

Elena Udrea a fost prinsă în Bulgaria, la granița cu Grecia, după ce a dispărut din nou fără urmă cu câteva ore înaintea condamnării la 6 ani de închisoare cu executare, în dosarul Gala Bute.

De la 07.04.2022, 19:34
WhatsApp
Vezi și:

Elena Udrea, fost ministru al Turismului. 2017: Soluţia nu poate fi decât aceea de achitare. 

N-a fost să fie. 

Cristina Filip, reporter Observator: Epopeea dosarului Gala Bute s-a încheiat cu o condamnare definitivă pentru Elena Udrea. Decizia fără drept de apel vine după şapte ani de la trimiterea în judecată a dosarului. Nici fostul ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, avocatul Elenei Udrea în acest proces, n-a reuşit să o scape de închisoare. 

Imediat după pronunţarea sentinţei, poliţiştii au bătut la uşa Elenei Udrea. Fostul ministru, de negăsit. 

Pe acelaşi subiect

Acasă era doar iubitul ei. 

Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea: Sunt foarte ocupat. Nu e momentul!

Elena Udrea a fost dată în urmărire naţională

Însă, potrivit surselor Observator, fostul ministru ar fi părăsit ţara prin Vama Giurgiu în această dimineaţă. Dar cum a ajuns fostul ministru să fugă de braţul lung al legii? În urmă cu 11 ani "Gala campion pentru România", o premieră pentru ţara noastră, trebuia să fie încununarea mandatului Elenei Udrea la Turism. 

Aproape 10.000 de oameni s-au înghesuit să-i vadă pe Lucian Bute şi Jean-Paul Mendy, iar centrul expoziţional a fost transformat în arenă sportivă. Organizarea ne-a costat 2 milioane de euro.

Primul semn rău pentru Elena Udrea a fost reacţia mulţimii. Iar apoi au urmat anchetele. Procurorii DNA au descoperit că pe când Elena Udrea era ministrul Turismului şpăgile pentru a obţine contracte cu statul erau cutumă. 75 de milioane de euro a avut pe mână între 2008 şi 2012 Elena Udrea. 

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, 2017: Am spus la conferinţe publice nu cumva să daţi şpagă în minister, ştiu că se practică în minister şpaga de 10 la sută, să nu cumva să daţi şi dacă vă cere cineva nici măcar nu mă anunţaţi, anunţaţi DNA-ul.

Ce au descoperit procurorii în cazul Gala Bute

Procurorii DNA au dovedit însă că nu a fost aşa. Dosarul Gala Bute a ajuns în instanţă în aprilie 2015. Opt inculpaţi, în frunte cu Elena Udrea, erau acuzaţi de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

În rechizitoriu, oamenii legii au arătat că Elena Udrea a semnat un contract cu dedicaţie pentru firma lui Rudel Obreja de promovare a României în cadrul Galei. Ministerul Turismului i-a virat lui Obreja peste 8 milioane de lei, dar contractul de publicitate a fost doar de faţadă, au susţinut procurorii. 

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box: Mă aştept la o achitare pe toată linia pentru că aşa e firesc. După cum ştiţi foarte bine e Gala Udrea, nu e Gala Bute, pentru că eu, ca organizator, n-am nicio acuzaţie legată de organizarea galei. N-avem o justiţie corectă deloc. 

Mai mult, potrivit DNA, Udrea ar fi patronat un sistem prin care apropiaţii ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor firme pentru a le garanta plata la timp din banii statului.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, 2017: M-am bucurat că este un complet format din femei pentru că, cel puţin în ultimii doi ani, am constatat că femeile sunt mai curajoase şi mai puternice....cu excepţii!

După trei ani de procese, sentinţele au venit în 2018 cu ani grei de închisoare. Şase ani cu executare pentru Udrea, cinci ani cu executare pentru Obreja şi trei pentru Tudor Breazu. Restul, au primit pedepse cu suspendare. Epopeea însă era departe de a se fi încheiat.

Înainte de sentinţă, Elena Udrea a fugit din ţară

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, 2018: După doi ani de zile, nu, nu am emoţii pentru astăzi. Se cer pedepsele, se cere şi achitarea. Mă aştept ca acest dosar să fie achitat, nu cred că se pot da condamnări pe denunţuri mincinoase neprobate în doi în instanţă. 

S-a refugiat în Costa Rica, alături de prietena ei, fosta şefă DIICOT Alina Bica. Libertatea a ţinut câteva luni. A fost prinsă şi arestată acolo. S-a întors în ţară şi a atacat decizia de condamnare, după ce completurile de cinci judecători au fost declarate ilegale de Curtea Constituţională. Înalta Curte a dispus atunci suspendarea executării pedepsei. Până azi. 

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box: Îmi fac bagajele şi merg. Am luat legătura cu poliţia. E normal. Fac ce trebuie să fac. 

Instanţa Supremă a decis şi să confişte 200.000 de euro de la Elena Udrea şi 600.000 de euro de la Rudel Obreja. 

Rudel Obreja, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box: E firesc să fie nedreaptă câtă vreme în situaţii identice alţii au beneficiat de rejudecare şi nouă ni se respinge. E o grosolănie, o mârşăvie ce au făcut.

Condamnarea din dosarul Gala Bute este singura definitivă

Însă Elena Udrea mai are o condamnare de opt ani de închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare de bani în campanai prezidenţială din 2009. De asemenea, fostul ministru a fost trimis în judecată în 2017 în dosarul Hidroelectrica pentru trafic de influență și spălare de bani.   

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, 2017: Politicienii pleacă, sistemul rămâne. Am fost un experiment şi suntem un experiment în plan internaţional până la momentul acesta de succes: cum să distrugi o clasă politică, societatea civilă, mediul de afaceri cu justificarea luptei anticorupţie. Justiţia era instrumentul prin care sistemul îşi punea în practic planul de preluare totală a puterii în România. 

Cariera politică a Elenei Udrea a început în 2004

Cariera politică a Elenei Udrea a început în 2004, când s-a înscris în PNL şi a obţinut un fotoliu de consilier general pe când Traian Băsescu era primar. Câteva luni mai târziu a demisionat ca să-l urmeze pe fostul primar al Capitalei la Palatul Cotroceni. Traian Băsescu a încoronat-o consilier prezidenţial şi Şefă de Cancelarie. 

A plecat de la Palatul Cotroceni după o campanie de presă care o viza un conflict de interese cu afacerile soţului ei de pe atunci, Dorin Cocoş. Tot în 2005 demisionează şi din PNL, ca în 2006 să devină membru PDL.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, 2017: Obiectivele mele au fost acelea de a face performanţă, carieră, şi nu de a mă compromite luând o masă la hotel Orizont. 

Un ministru controversat al Turismului

În 2008 devine deputat PDL de Bucureşti şi câteva luni mai târziu devine ministrul Turismului, o funcţie pe care o va păstra până în 2012, în ciuda a numeroase controverse. Îi rămâne loială lui Traian Băsescu, iar în 2014 se alătură partidului fondat de fostul preşedinte, PMP, şi candidează la alegerile prezidenţiale sub sloganul "Bună pentru România". 

Elena Udrea, fost ministru al Turismului, 2017: Scopul meu în politică a fost cariera. Mi-am dorit foarte mult să am o carieră politică de succes şi în administraţia publică, mi-am dorit ca rezultatele mele în politică să mă ducă spre funcţia de preşedinte a României. 

Elena Udrea a fost căsătorită cu omul de afaceri Dorin Cocoş, timp de zece ani. După divorţ a început o relaţie cu un alt om de afaceri, Adrian Alexandrov, cu care are o fetiţă în vârstă de patru ani, născută în perioada când s-a refugiat în Costa Rica.

Cristina Filip

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător. ...

condamnare elena udrea gala bute inchisoare
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Ce să pui în ciorba falsă de burtă ca să aibă un gust deosebit. Ingredientul...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
De ce nu ar trebui să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit, dimineața
spotmedia.ro
Publicat 19.11.2024
Meteorologii Accuweather au anunțat prognoza pentru zilele alegerilor 2024. Cum...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și...
A1
Publicat 20.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului...
Redacţia.ro
Publicat 20.11.2024
Unde s-ar fi ascuns milionarul Dorel Tamaș, care a scăpat prin prescriere. El a...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024