Elev cu deficienţe de vedere, trimis singur cu trenul 100 km, după ce a ieşit pozitiv la testul Covid
Un elev cu deficienţe de vedere, depistat pozitiv la testul Covid, a fost trimis acasă cu trenul cale de 100 de kilometri. Ar fi trebuit să stea la izolare, însă conducerea liceului a luat decizia fără să se gândească la consecinţe. Explicaţia directoarei? Profesorii au avut o zi proastă.
De Clara Mihociu la 15.10.2021, 19:37Totul a început luni, atunci când un elev de la o clasă pregătitoare a Liceului Special Moldova a fost depistat pozitiv la infecția cu Sars Cov 2. Rând pe rând, toţi elevii au trecut prin testare. Printre cei patru depistaţi pozitiv, şi un băiat de 18 ani, cu deficienţe de vedere. Imediat, conducerea liceului a decis trecerea la învățământul online, închiderea căminului în care erau cazaţi copiii şi trimiterea lor acasă.
Margareta Pristavu, director Liceul Special Moldova: El și-a anunțat asistentul maternal că este pozitiv și trebuie să vină să îl ia. Înțeleg că doamna asistent, mai având doi copii în grijă, nu a putut să vină.
Aşa că a plecat singur către casă, tocmai la Suceava, la aproape 100 de kilometri distanţă. Nu era prima oară când băiatul circula fără însoţitor. Avea, de altfel, o adeverinţă semnată de asistentul maternal care garanta că se poate descurca. De dată aceasta, însă, era infectat cu Covid. În ciuda faptului că băiatul ieșise pozitiv la un test rapid de depistare a infecției cu Sars-Cov 2, conducerea liceului a decis că băiatul se poate deplasa și singur până la domiciliu tocmai în Suceava. Până acolo, acesta a mers cu trenul și a schimbat și două autobuze, timp în care a intrat în contact cu zeci de persoane.
Explicaţiile conducerii liceului
Elevul a ajuns cu bine acasă, la asistentul maternal. Între timp un test PCR care i-a fost făcut ulterior a ieșit negativ. Directorul liceului dă vină pe context. Profesorii primiseră mai multe veşti proaste.
Margareta Pristavu, director Liceul Special Moldova: Doamna pedagog care avea grijă de el a fost și ea diagnosticată pozitiv. Tot în aceleași momente doamna dirigintă a primit vestea că sora dumneaei de 37 de ani a murit la Iași în spital de covid. Și așa având un context traumatizant efectiv în școală probabil a fost o eroare de comunicare între membrii personalului.
Inspectoratul școlar a deschis o anchetă.
Antonina Bleorț, purtător de cuvânt ISJ Iași: În urmă acestei informări ISJ Iași a dispus o verificare a contextului în care s-a petrecut acest lucru.
Nu este prima anchetă la această şcoală. În urmă cu doi ani, o fetiţă nevăzătoare a căzut pe trepte şi a murit. Pedagogul în grijă căruia se afla o lăsase singură.