Empatie servită într-un restaurant din Bistriţa. Clienţii, legaţi la ochi şi serviţi de un ospătar nevăzător
Aţi cinat vreodată fără să vedeţi ce aveţi în farfurie, fără să distingeţi culori sau să nu îi vedeţi pe prietenii din apropiere? Clienţii unui restaurant din Bistriţa s-au bucurat de o experienţă senzorială, prin care s-a dorit ca preţ de câteva minute aceştia să înţeleagă prin ce trece un nevăzător. Şi ca totul să fie din aceeaşi poveste, cel care i-a servit a fost un nevăzător.
De Redactia Observator la 16.11.2024, 13:06- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- România - Kosovo, meci abandonat. Tricolorii ar putea câştiga partida la "masa verde", după ce kosovarii au ieșit de pe teren și au refuzat să mai reia jocul
Comportându-se exact ca nişte nevăzători, toţi cei care au participat la această experienţă senzorială, s-au lăsat ghidaţi de miros şi gust pentru a se bucura de o cină cu totul şi cu totul specială. Iar pentru ca experienţa să fie desăvârşită, clienţii au fost serviţi de Adrian. El este nevăzător şi de meserie. ospătar.
"Noi o să vă servim la masă, o să vă întrebăm ce doriţi să beţi. După băutură, aducem câte un fel de mâncare, surpriză. Paul o vă împartă câte o bentiţă, de obicei se foloseşte titlul: pentru voi două ore, pentru alţii o viaţă întreagă", spune Adrian Tămaş.
"Este acest simţ care poate fi dezvoltat. De multe ori dacă eşti privat de un simţ, pot să se dezvolte celelalte", spune un client.
"Emoţiile foare mari acum ca să vorbeşti aşa pentru cineva care vede şi dintr-o dată să nu vezi nimic", mărturiseşte alt client.
Conceptul, inspirat din străinătate, are un singur scop
"Ideea e să vă gândiţi puţin la voi, o oră jumate, două, şi să vă altfel la persoanele cu dizabilităţi", explică Adrian Tămaş.
"Este în primul rând un exerciţiu de empatie, că putem să aflăm cine suntem noi, cum să ne autocunoaştem, cum să ne punem în pielea persoanelor cu dizabilităţi, să ne punem o secundă în pielea nevăzătorilor care mănâncă şi trăiesc într-o lume cu întuneric", explică Paul Sărmăşan.
"Cred că este o lecţie de viaţă pentru mine personal cât şi pentru ceilalţi participanţi", spune alt client.
Cert este un lucru! Preparatele degustate pe întuneric au avut un gust special, iar clienţii au învăţat o lecţie importantă - empatia.