Erupția vulcanului din arhipelagul Tonga a avut efecte până în România. Imagini dramatice după calamitatea din Oceania
V-a durut capul aseară, aţi avut ameţeli sau pulsul crescut şi nu ştiţi de ce? Un posibil răspuns se poate afla la 17.000 de kilometri distanţă. Unda de șoc a erupției vulcanului din arhipelagul Tonga s-a propagat până în zona ţării noastre. Meteorologii au înregistrat azi-noapte variaţii ale presiunii atmosferice, aşa că e posibil ca persoanele meteosensibile să nu se fi simţit prea bine.
De Redactia Observator la 17.01.2022, 00:22Unda de şoc a reuşit să facă ocolul Pământului în mai puţin de 24 de ore. Chiar dacă distanţa de la vulcan la Europa sud-estică este uriaşă, fenomenul s-a simţit şi pe teritoriul României după ora 21. Toate staţiile meteo au înregistrat creşteri ale presiunii atmosferice.
Mihai Huștiu, meteorolog: Undeva in jurul orei 22 dar si spre dimineata spre 3, 4 dimineaţâa au fost observate aceste mici variaţii de 1,3 milibari.
Aceste modificări se pot traduce prin uşoare dureri de cap, oboseală, tulburări de somn sau chiar lipsă de aer. Specialiştii spun că nu sunt însă efecte de durată. Evemtualele simptome ar fi trebuit să treacă deja. Nu au fost efecte doar asupra oamenilor, ci şi asupra climei.
Mihai Huștiu, meteorolog: Acest vulcan a expulzat cantităţi mari de cenuşă şi alţi compuşi chimici. Pot fi efecte pe termen mediu, lung, poate determina o răcire a climei.
- Valuri uriașe au lovit plajele, din Tonga până în America de Nord şi de Sud, după erupția unui vulcan...
- Momentul în care tsunamiul din Pacific spulberă ţărmul, în Tonga. Mărturiile oamenilor disperaţi: situaţia...
- Tsunami după erupţia violentă a unui vulcan subacvatic din Tonga, Pacific. Imagini din satelit
Modificări ale presiunii atmosferice în toate colțurile lumii, după erupția vulcanică
Şi staţiile meteorologice din Franţa au înregistrat variaţii bruşte ale presiunii atmosferice. Presiunea crescută s-a simţit cel mai tare în zona Oceanului Pacific şi s-a răspândit imediat în vecinătate: în Noua Zeelandă, Australia, Statele Unite şi Japonia. Erupţia vulcanului subacvatic a durat opt minute şi a generat un puternic tsunami în Tonga.
David Tappin, geolog: Acest timp de eveniment din această regiune este o surpriză masivă. Din fericire, acest tsunami a fost destul de mic.
Imaginile postate pe reţelele sociale arată cum apa inundă străzile şi clădirile. Plajele au fost închise, iar oamenii care locuiesc pe coastele Pacificului au fost rugaţi să se adăpostească.
Mai multe zone sunt acum acoperite de cenuşă şi au rămas fără curent electric. Amploarea pagubelor este neclară deocamdată. Autorităţile nu au ajuns încă în insulele mai mici pentru a vedea cu ochii lor distrugerile. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.