Este oficial: România cumpără cu aproape 1 miliard de dolari 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder
România cumpără 54 de obuziere autopropulsate pe șenile K9 Thunder, de la compania sud-coreeană Hanwha Aerospace.Tranzacția depășește 920 de milioane de dolari iar acordul a fost anunțat în cadrul unei întâlniri între ministrul Angel Tilvar şi ministrul sud-coreean al Apărării, Shin Won-sik, aflat în vizită în România.
De Redactia Observator la 19.06.2024, 17:19România va cumpăra obuziere autopropulsate K9 Thunder din Coreea de Sud în valoare de 920 de milioane de dolari, cu finanţare din fonduri bugetare. Este cea mai mare achiziție de arme din ultimii șapte ani, a anunțat miercuri Ministerul Apărării de la Seul, relatează Reuters.
Cum acţionează obuzierele K9 Thunder
Decizia României de a cumpăra obuziere K9, urmând exemplul Poloniei, va extinde prezenţa industriei de apărare a Coreei de Sud în Europa, a declarat miercuri Ministerul Apărării din Seul.
Obuzierele K9 Thunder sunt rapide şi au o rază de acţiune maximă de 54 de kilometri. Au o putere de foc de până la 8 obuze pe minut. În total, 9 ţări au cumpărat astfel de obuziere cu autopropulsie, printre care 5 state NATO, Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia. Primul sistem ar trebui să ajungă în România în 2 ani şi jumătate după semnarea acordului.
- Imagini de la exercițiile militare de la Capul Midia. O rachetă Patriot trasă ne costă 4 milioane de dolari
- România are două sisteme Patriot operaţionale. La Washington se decide dacă vom ceda sau nu Ucrainei unul dintre ele
- Cum acţionează obuzierele K9 Thunder, pe care România plăteşte coreenilor un miliard de dolari
- Miza vizitei lui Iohannis la Seul: România va avea un arsenal militar de 1 miliard de dolari de la coreeni
- MApN vrea 54 de obuziere autopropulsate din Coreea de Sud. Seulul vrea să deschidă o linie industrială de...
Comunicatul publicat de Ministerul Apărării
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 19 iunie, la sediul MApN, o întrevedere de lucru cu ministrul apărării din Republica Coreea, Won-sik Shin, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Agenda discuțiilor bilaterale a vizat aspecte privind situația de securitate internațională și perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării între România și Republica Coreea, pe fondul semnării de către cei doi miniștri a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării, în luna aprilie a.c., la Seoul.
În cadrul discuțiilor, ministrul român al apărării a prezentat în mod succint principalele amenințări și riscuri din regiunile Mării Negre și Balcanilor de Vest pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, oficialul român a reliefat sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, inclusiv în privința asigurării tranzitului cerealelor ucrainene către piața globală, precum și eforturile țării noastre pentru implementarea măsurilor Aliate în regiune. "Profilarea Mării Negre ca un spațiu de interes strategic pentru statele democratice reprezintă un obiectiv important al dialogului strategic bilateral", a subliniat ministrul Tîlvăr.
Pe palierul cooperării bilaterale, Angel Tîlvăr a subliniat deschiderea părții române pentru identificarea unor proiecte concrete de cooperare care să aducă valoare adăugată ambelor state și care să contribuie la consolidarea relației bilaterale, menționând că relațiile de cooperare dintre România și Republica Coreea pe palierul industriei de apărare poate fi un bun exemplu de replicare și în alte domenii ale apărării.
Oficialul român a salutat, de asemenea, desemnarea companiei Hanwha Aerospace Co. Ltd. drept câștigătoare a procedurii competitive pentru achiziționarea de către România a trei sisteme obuzier cal. 155 mm de nivel Batalion, incluzând 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, echipamente de sprijin și o cantitate inițială de muniții specifice.
În final, oficialul român a exprimat disponibilitatea pentru continuarea dialogului politico-militar, inclusiv la nivel de experți în vederea identificării unor proiecte concrete ce pot fi dezvoltate în viitor, în cadrul asigurat de acordul de cooperare în domeniul apărării.
Programul oficial al ministrului sud-coreean a inclus întrevederi oficiale cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Senatul României, senatorul Nicoleta Pauliuc, și consilierul prezidențial și șef al Departamentului Securității Naționale, Ion Oprișor. De asemenea, cei doi miniștri ai apărării au depus coroane de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul "Carol I".