Antena Meniu Search
x

Video România are două sisteme Patriot operaţionale. La Washington se decide dacă vom ceda sau nu Ucrainei unul dintre ele

E oficial, România are de astăzi două sisteme Patriot operaționale. Exercițiul NATO de la Capu Midia, RAMSTEIN Legacy 24, a fost un succes pentru armata română, iar tragerile cu rachetele de milioane de dolari spectaculoase.

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 14.06.2024 , 14:31

Rachetele Patriot au capacitatea de a distruge aproape orice tip de ameninţare aflată în aer: rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, rachete de croazieră şi avioane de atac. Este practic al doilea sistem Patriot operaţional din cele 4 pe care le-a luat deja Armata României. De acum încolo încep pregătirile pentru a pune în funcţiune şi celelalte două sisteme Patriot. Durează peste 6 luni operaţionalizarea unui astfel de sistem anti-rachetă.

La nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 de programe de înzestrare

MApN a cumpărat în 2017 şapte sisteme americane de acest tip pentru care a plătit 4 miliarde de dolari. Patru dintre ele se află deja în ţară, acum doar două sunt operaţionale, următoarele 3 urmând a fi livrate începând cu 2027, în cel mai bun caz.

Vezi și

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 7 mai, imediat după vizita la Casa Albă, că a discutat cu preşedintele Joe Biden despre posibilitatea ca România să trimită în Ucraina un sistem Patriot. "Am obţinut până acum angajamentul a cinci țări pentru baterii Patriot și alte sisteme de apărare aeriană și am transmis țărilor care așteaptă de la noi sisteme de apărare aeriană în viitor, că vor trebui să aștepte. Tot ceea ce avem va merge în Ucraina până când nevoile lor vor fi satisfăcute, iar apoi ne vom îndeplini angajamentele pe care le-am luat față de alte țări", a declarat Joe Biden joi la summitul G7 din Italia. O primă decizie urmează să fie luată săptămâna viitoare, în cadrul şedinţei CSAT, iar un răspuns final se va lua după summit-ul NATO de la Washington de luna viitoare.

La nivelul MApN sunt în diferite stadii peste 60 de programe de înzestrare. Dintre acestea, 15 noi programe majore vor fi lansate în acest an. Vom cumpăra sisteme noi HIMARS, Piranha 5, drone Bayraktar şi Watchkeeper. În lucru este şi acordul cu SUA pentru 50 de tancuri Abrams şi 12 derivate pe şasiu de tanc, un acord cu o valoare de peste 1 miliard de dolari. Precum şi contractul pentru 32 de avioane de F35 care ne va costa peste de 6-7 miliarde de dolari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat până acum probleme în reciclarea sticlelor, prin sistemul RetuRO?
Observator » Evenimente » România are două sisteme Patriot operaţionale. La Washington se decide dacă vom ceda sau nu Ucrainei unul dintre ele