Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum acţionează obuzierele K9 Thunder, pe care România plăteşte coreenilor un miliard de dolari

România cumpără armament greu din Coreea de Sud, în valoare de peste un miliard de dolari. Este vorba despre 54 de obuziere de ultimă generaţie. Contractul a fost semnat în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a zburat la Seul - aşa cum ne-a obişnuit - cu un avion privat de lux. Din delegaţie mai fac parte trei miniştri şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care au mers însă cu alte aeronave. 

de Redactia Observator

la 23.04.2024 , 21:11

Miza principală a deplasării în Coreea de Sud a fost legată de achiziţiile pentru armata română. La Seul, s-a semnat un momerandum care trasează liniile de cooperare pe următorii zece ani, nu doar în apărare, ci pentru mai multe domenii. 

Klaus Iohannis: Crizele internaţionale actuale impun eforturi sporite de apărare. Am incurajat investiţiile coreene în infrastructura din România, energie şi apărare 

Armata română vrea să cumpere tunuri autopropulsate şi maşini de luptă pentru infanterie. 

Vezi și

"Obuzierele K9 Thunder sunt rapide şi au raza maximă de 54 de kilometri, spun specialiştii, cu o putere de foc de până la 8 obuze pe minut. 54 de astfel de sisteme de blindaj superior ar putea intra în dotarea armatei române de la coreeni, singura firmă care a rămas în cursă pentru ce a cerut Ministerul Apărării. Costurile depăşesc un miliard de dolari cu finanţare din fonduri bugetare. În total, 9 ţări au cumpărat astfel de obuziere cu autopropulsie, printre care 5 state NATO  - Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia. Primul sistem ar trebui să ajungă în România în 2 ani şi jumătate dacă contractul va fi semnat", transmite Bianca Iacob, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Reprezentant al companiei coreene de armament: Rata maximă de tragere este de trei focuri în 15 secunde. Este foarte rapid. Chiar și în 2010, am avut un răspuns foarte rapid când am fost atacaţi de Coreea de Nord. 

Cristian Barbu, general în rezervă: Aceste obuziere, o dată, sunt la nivel mondial. Doi, pot fi într-o reţea bine organizată de conducere a întregii operaţiuni militate, a întregului front, intră şi sub aspectul comenzii electronice, computerizate. Trei, o muniţie care poate fi trasă de oricare alt obuzier de 155 de milimetri NATO. Deci, e standard NATO. 

Pe un alt program de înzestrare al armatei, care încă nu este demarat, coreenii oferă şi maşini de luptă pentru infanterie - MLI redback - varianta de înlocuire a bătrânelor MLI 84 Jderul.

Klaus Iohannis a zburat în Coreea la bordul avionului Gulfstream G550, acelaşi cu care a călătorit anul trecut în Emiratele Arabe Unite şi în turneul din Africa. Aeronava a fost închirată de la o companie privată de chartere din Luxemburg. Un site de specialitate scrie că preşedintele a plecat de la Sibiu spre Seul, însoţit de Carmen Iohannis, iar ceilalţi membri ai delegaţiei au ajuns cu un alt zbor. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Am venit într-o deplasare externă aşa cum au fost şi multe altele în interesul şi pentru România. 

Reporter: De ce cu un avion de lux? 

Klaus Iohannis, preşedintele RomânieiNu ştiu cum definiţi dumneavoastră luxul. Eu am venit cu o aeronavă mică 

În 2023, toate deplasările oficiale ale preşedintelui român - în total 29 - au costat 40 de milioane de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Cum acţionează obuzierele K9 Thunder, pe care România plăteşte coreenilor un miliard de dolari