Antena LIVE

Curs valutar

Update

EXCLUSIV: Cantităţi mari din arma chimică "Agent Orange", folosită de SUA în războiul din Vietnam, sunt depozitate lângă Bucureşti. Localnic: "Ce e asta, suc de portocale?"

Armă chimică, lângă Bucureşti. O cantitate impresionantă de substanţă periculoasă, ca cea folosită de americani în războiul din Vietnam, este ţinută într-un depozit de lângă Bucureşti. În lume, numele erbicidului extrem de toxic, Agent Orange, înseamnă moarte sau boală şi ar fi cauzat mai bine de un milion de malformaţii. Ancheta Observator arată că "Otrava" a fost adusă în ţară începând cu anul 2003, din Germania, iar abia în 2016 a fost deschis un dosar penal.

De la 01.07.2021, 22:27
WhatsApp
Vezi și:

Update 22:20 - A venit și prima reacție din partea instituțiilor abilitate: "Având în vedere materialul difuzat în această seară, la un post de televiziune, intitulat "Bomba toxică ascunsă lângă Capitală", Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, se află în lucru un dosar de urmărire penală, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată și trafic de produse sau substanțe toxice, urmărirea penală fiind sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov".

Știre inițială: Bragadiru, judeţul Ilfov. Mai multe depozite în paragină la marginea localităţii. Un peisaj obişnuit pentru periferia Capitalei. Doar că, într-un fost grajd, e depozitată o adevărată bombă chimică folosită în războaie şi care ne-ar putea costa vieţi şi sănătate. Zeci de butoaie nesupravegheate ascund o substanţă extrem de toxică. 

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Substanţa este extrem de periculoasă, pentru că, deşi ea nu este definită ca o armă biologică, are aceleaşi efecte. 

Bianca Iacob, reporter Observator: În această hală din spatele meu este depozitată o cantitate impresionantă de Agent Orange, o substanță periculoasă folosită de americani în războiul din Vietnam. Aproape 150 de tone, spun autorităţile, sunt ţinute sub sigiliu pentru că în 2016 a fost deschis un dosar penal, deşi marfa a fost importată în 2003, din Germania. 

Pe acelaşi subiect

Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu: E problema că ele expirau în Germania şi atunci neutralizarea lor era destul de costisitoare, este una din probabilităţi. 

Aşa că substanţele chimice, unele dintre cele mai toxice din lume, au fost ascunse în România. În acte, au fost numite "marfă", în realitate au devenit deşeuri periculoase ţinute lângă locuinţele oamenilor. 

Câteva minute de expunere la Agent Orange poate provoca afecțiuni pe viață

Riscul este enorm. E suficient să intri în contact doar câteva minute cu substanţa Agent Orange, un erbicid care conține cel mai agresiv tip de dioxină, pentru a suferi de anumite afecțiuni toată viaţa. Fie prin inhalare, fie prin atingere, provoacă de la erupţii la nivelul pielii şi tulburări nervoase până la malformaţii care pot duce la deces şi cancer. 

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Sunt riscuri care ţin de afectarea mai multor generaţii. Un risc pentru securitatea naţională şi un risc pentru sănătatea publică. 

Un pericol de moarte pasat iresponsabil. Prima dată, cazul a fost în atenţia procurorilor antimafia, apoi dosarul a fost întors la Poliţia Ilfov, la Parchetul Cornetu şi mutat iar la Parchetul pe lângă Tribunalul Ilfov. 

Reporter: Ce facem cu ea? Avem un depozit în Bragadiru, cu o cantitate mare de Agent Orange.

Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu: Fiind considerată deşeu periculos a început o investigaţie pentru a vedea modul în care această marfă a fost recepţionată în România, importată, de ce avem înscrisurile de pe ambalaje care ne atestă că data de expirare era cu mulţi ani înainte. Avem etichete din secolul trecut.

Trei firme sunt implicate în acest import, două româneşti şi una din Germania. În actele consultate de Observator, apare şi un suspect. Ultima verificare la depozit a fost în luna iulie, anul trecut. 

Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu: Nu prezenta la momentul respectiv vreun pericol, locaţia respectivă fiind închisă, acoperită şi sigilată. În caz de scurgeri dintr-un recipient aceasta poate fi absorbită. E un habitat controlat, ca o cuvă.

Localnicii din Bragadiru nu știu ce se află lângă casele lor

La primăria Bragadiru, nimeni nu îşi asumă responsabilitatea. Primarul încă nu şi-a preluat mandatul, viceprimarul nu a vrut să ne primească. Un consilier recunoaşte că nu a auzit nimic despre Agent Orange. Nici locuitorii din Bragadiru nu ştiu de bomba toxică din curtea lor. 

Localnic: Ce e asta, suc de portocale? Nu ştiu.

Reporter: Nu, este erbicid foarte periculos pe care americanii l-au folosit în războiul din Vietnam. Este ţinut aici. 

Localnic: Serios? Și e cancerigen? păi, şi nu facem nimic sau ce? Nu, serios, e o glumă? Nu ştiam, ar trebui să ştie toţi locuitorii din Bragadiru. Mă tem.

Poliţia Ilfov şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov fac verificări pentru infracţiunile de contrabandă calificată și trafic de substanțe toxice. 

Bianca Iacob

Singurul lucru pe care ştiu bine să îl fac e meseria asta de jurnalist! Într-o lume destinată si dedicată oarecum bărbaților, am ajuns să fiu reporter în două războaie. De fapt, sunt mai multe, vreo 4. ...

bragadiru bucuresti erbicid razboi vietnam
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024