EXCLUSIV. Raportul Corpului de Control despre gafele comise în cazul furtului tezaurului dacic. Despăgubiri de milioane de la Olanda
România ar putea primi 5,8 milioane de euro de la Olanda drept despăgubire dacă nu este recuperat tezaurul. Între timp, noi preţuim tezaurul naţional doar după ce ne-a fost furat. Ministrul Culturii a solicitat ministrului Apărării o bază militară pentru depozitarea exponatelor de la Muzeul de Istorie pe durata reabilitării. Corpul de Control al premierului a finalizat verificările la Muzeul Naţional de Istorie, iar neregulile găsite sunt extrem de grave.
De Redactia Observator la 06.02.2025, 19:38Furtul coifului de aur de la Coțofenești și al brățărilor dacice de la muzeul din Assen ar fi fost rezultatul unui lanț de greșeli, conform raportului. Prima: Muzeul de Istorie din România nu a solicitat paza cu personal de specialitate. Imediat după jaf, directorul Ernest Târnoveanu a declarat că securitatea este una sporită, conform contractului semnat cu olandezii.
"Vă asigur că figura existența unui post de control 24 din 24 în contractul pe care l-am semnat. Tot în contract au fost introduse vitrine speciale antifurt", a declarat Ernest Târnoveanu, director demis al Muzeului de Istorie.
A doua vulnerabilitate descoperită: nici muzeul, nici Ministerul Culturii nu au experți care să verifice securitatea unei expoziții. "Sistemul de securitate a fost verificat la două paliere de către asigurătorul care a plătit asigurarea și de colegi de-ai noștri care au verificat la fața locului sistemul", a spus Ernest Târnoveanu, director demis al Muzeului de Istorie.
Raportul corpului de control arată că măsurile de siguranță de la expozițiile de la Madrid și Roma au fost mai riguroase. Pază 24 din 24 de ore cu personal de specialitate în interiorul și exteriorul muzeului, comparativ cu expoziția temporară din Assen.
Experții din țară și din străinătate spun că nu și-au imaginat că muzeul din Olanda nu ar avea astfel de condiții.
"Muzeul din Olanda este probabil de zece ori mai dotat decât orice muzeu din România", a spus Ciprian Ștefan, director al Muzeului ASTRA / Președinte al Rețelei Naționale a Muzeelor din România.
"Acest muzeu, care a găzduit de foarte multe ori expoziții foarte valoroase, are sisteme foarte moderne care presupun sisteme de alarmare cu poliția, camere, tot felul de senzori etc.", a declarat Maria Rus Bojan, consultant muzeele, Olanda.
Tezaurul dacic nu mai fusese reevaluat de 14 ani
În documentele obținute de Observator, apare și o informație revoltătoare: tezaurul furat nu a fost reevaluat de mai bine de 14 ani, deși regulile cer ca la fiecare 10 ani să se facă o astfel de analiză.
Ministerul Culturii descoperă acum valoarea inestimabilă a patrimoniului. Natalia Intotero a cerut ministrului Apărării identificarea unei baze militare pentru depozitarea tuturor exponatelor de la Muzeul de Istorie pe perioada reabilitării. Între timp, au fost oprite toate expozițiile interne și internaționale.