Video Româncă din Olanda, vizată în ancheta furtului tezaurului dacic. Poliţia i-a percheziţionat casa: "Mi-au luat şi ceasul de la mână. Lenjeria de pe pat"
Ancheta privind recuperarea tezaurului dacic a vizat şi o româncă stabilită în Olanda. Femeia a povestit pentru Observator că poliţiştii i-au percheziţionat casa şi i-au confiscat maşina şi telefonul. La o săptămână de la jaf, coiful şi brăţările de aur rămân de negăsit. Ministrul de Finanţe spune că are deja pregătiţi bani dacă va fi nevoie de o răscumpărare.
Furtul artefactelor dacice din muzeu a declanşat o anchetă de amploare în Olanda. O româncă stabilită în Ţările de Jos alături de partenerul său turc s-a trezit marţi seara cu poliţia la uşă.
"De trei ori mi-au repetat. Nu eşti suspectă, dar să ştii că dacă nu ne laşi să controlăm apartamentul, noi avem mandat", spune românca stabilită în Olanda.
20 de criminalişti au început să răscolească locuinţa
Anchetatorii i-au arătat fotografiile suspecţilor, care la acea dată nu fuseseră făcute publice.
- "Am ajuns să mă bucur că s-a furat coiful". Directorul Bibliotecii ASTRA din Sibiu, reacţie dură: "Au aflat că...
- Ilie Bolojan, despre furtul tezaurului: "Trebuia să ne asigurăm că avem un contract blindat, cât mai clar"
- Barna, despre eventuala recompensă pentru recuperearea tezaurului furat: "Trebuie să avem pregătit tot timpul...
- Olanda va plăti despăgubiri României, după ce tezaurul dacic a fost furat. Suma pentru care erau asigurate...
- Tânără femeie de afaceri din Chișinău, moarte misterioasă. Monalisa s-ar fi stins în timpul unei intervenții...
Românca: M-au întrebat dacă îi cunosc. Le-am spus că nu. Dacă i-am văzut în împrejurimi, le-am spus că nu. L-au întrebat şi pe prietenul meu acelaşi lucru. La fel, a spus că nu.
Reporter: Crezi că are legătură cu faptul că eşti româncă?
Românca: Cred. Sau dacă nu, are legătură că soţul meu e puţin bruneţel, s-au gândit că... Nu ştiu. Nu vreau să spun că sunt rasişi, dar...
Percheziţiile au durat de la zece seara, până la cinci dimineaţa.
"Au luat maşinile. Nu mai avem maşini. Nu mai avem telefoane. Mi-au luat până şi ceasul de la mână, nu ştiu ce legătură avea. Lenjeria de pe pat. Covoarele de la intrare din sufragerie", spune românca.
Românca locuieşte în oraşul din care au fost arestaţi suspecţii în cazul jafului. Nu este exclus ca vizita poliţiei să fi survenit în urma unui pont primit de la vecini.
"Avem multe programe în Olanda când vine vorba de crime. Sunt arătate fotografii ale celor care le-au comis. Sunt mulţi oameni care oferă informaţii despre ceea ce au văzut sau ceea ce cred", spune un localnic.
"Suspecţii aflaţi în custodia noastră nu sunt români, dar analizăm mai multe scenarii şi nu pot face comentarii legate de naţionalitatea altor suspecţi", a declarat Debby Homans, procuror olandez.
La o săptămână de la jaf, atât directorul muzeului Drents, cât şi ministrul Culturii din Olanda susţin că dispariţia pieselor de patrimoniu nu pot fi puse pe seama lipsei măsurilor de securitate.
"Muzeele noastre în Olanda sunt securizate la standarde internaţionale. Avem reguli pentru asta. Ceea ce arată cât de violent a fost acest furt. Este unic, de o natură atât de violentă, cu o explozie uriaşă", spune Eppo Bruins, ministrul Culturii din Ţările de Jos.
Pavilionul care a găzduit colecţia dacică a fost refăcut în urma exploziei. Între timp, restul colecţiei a ajuns la Bucureşti, sub pază strictă.
Piesele vor fi păstrate o perioadă în cutii speciale
"În varianta aceasta, practic sunt cutii în cutii. Tocmai pentru a fi în siguranţă. De multe ori se ajunge să fie şi trei cutii, pentru ca obiectele să fie în siguranţă pe timpul transportului", spune Alexandru Bădescu, şef secţie patrimoniu.
În vitrina în care era expus coiful princiar de la Coţofeneşti a fost mutată o altă piesă din tezaur. Celelalte aproape 700 de piese s-au întors din Olanda, însă rămân sigilate aici, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti pe o perioadă de câteva zile. O parte dintre ele vor fi expuse în tezaurul istoric, celelalte se vor întoarce în ţară la muzeele care le-au împrumutat.
Pentru recuperarea coifului şi a brăţărilor, statul român este dispus să ofere răscumpărare.
"Dacă va fi nevoie, cu siguranţă, Ministerul Finanţelor va putea să acorde sumele necesare pentru aşa ceva", spune Tanczos Barna, ministrul Finanţelor.
Premierul a precizat că statul român ar fi dispus să angajeze firme de detectivi pentru a da de urma obiectelor de patrimoniu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰