Antena LIVE

Curs valutar

Exodul populației spre alte ţări și natalitatea scăzută lasă România fără locuitori

În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare.

De la 03.07.2019, 14:58
WhatsApp
Vezi și:

În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare. Nu peste mult timp, România va ajunge să fie locuită de, atenţie, 16 milioane de oameni. Acum suntem cu peste 3 milioane mai mult.

Proiectiile în ceea ce priveste populatia României in urmatoarele decenii sunt ingrijoratoare. Se preconizeaza ca in 2020 vom fi 19,2 mil romani, iar cu fiecare deceniu populatia va scadea cu un milion. Asta înseamnă că până în 2050 vom fi doar 16 mil 700 mii romani. De ce se intampla asta?

Principala cauză este dezechilibrul foarte mare intre natalitate si mortalitate. Diferentele sunt vizibile. Este clar, se nasc mult mai putini copii fată de numărul persoanelor care decedează.

Dacă luăm exemplul anului 2018 vedem ca au fost doar 187 de mii de nou-nascuti, în timp ce peste 260 de mii de oameni au murit.

De altfel, România se numără între primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în 2050. Pe lângă sporul natural negativ un aport semnificativ îl are şi migraţia.

Suntem a doua ţară după Siria la numărul emigranţilor, iar la noi nu este război civil. În primii 10 ani de la aderare, România a pierdut deja aproximativ 17 la sută din populaţie. Sunt cifrele oficiale. Cum se traduce asta?

Gelu Duminică, sociolog: Inseamnă că efectiv va ceda sub greutatea propriei nimicnicii demografice: un numar de pensionari foarte mari, un numar de oameni activ pe piața muncii foarte mic, taxele și impozitele pe care le vom plati vor fi insuficiente pentru a acoperi sistemul de pensii, dezvoltare, sistemul de asistenta sociala. România are nevoie de răspuns rapid pentru a încerca să contrabalanseze situația demografica pe care o exploreaza în momentul ăsta. Solutia este ceea ce alții deja au făcut. Pe deoparte avem investitia serioasa în educația timpurie, crese, unit de educatie a copiilor, astfel incat familia tânăra sa poată sa își lase copilul într-un spațiu educational serios de la cea mai mica vârstă, în Franța, de exemplu, poți să laşi de la trei luni.

Ceea ce nu se întâmplă şi la noi.

Gelu Duminică: Nu ai unde sa lași copilul logic ca te gândești foarte mult dacă îl faci. În momentul în care trăiești într-o zona foarte săracă, cu acces la infr deloc, cu acces la școala de calitate foarte mic, logic ca te gândești dacă aduci un copil pe lume în lumea respectiva. Vârsta medie a primei nasteri a crescut până la aproape de 27 de ani. Lucrul asta e adus o data de dezvoltare și globalizare, dar în mom în care presiunea pe cariera este foarte mare și în mom în care o femeie iese din circuit 2 ani și reintrarea este f grea pe piața muncii, logic ca femeia se gândește de cinci ori înainte de a lua aceasta decizie, respectiv de a avea un copil

Investiţiile în educaţia timpurie sunt o soluţie. La fel şi forţa de muncă din străinătate, spune sociologul Gelu Duminică.

Gelu Duminică: Asta au făcut toate ţările, nu văd de ce nu am face și noi, în conditiile în care contingentul de lucratori anul acesta a fost de 12 mii de lucratori la niv național pentru anul 2019 este foarte greu sa contrabalansam cei aproape 600 de mii de romani plecați. Au plecat vreo 600 de mii din 12 mii, logic ca ai un deficit foarte mare. Mai ai un deficit în ceea ce priveşte nr persoanelor decedate vs numărul de persoane care se nasc. Logic ca în fiecare an pierdem câteva sute de mii din populatie. Viitorul nu se arată deloc luminos. E foarte probabil ca ai noștri copii în 2050 sa sustina în acea perioada din taxele lor trei persoane dependente. În momentul de faţă raţia este de 1 la unu aproape. Atunci va fi 1 la 3. În momentul de faţa avem 50 la suta taxe. Inchipuiti-va ce va fi peste 20 de ani.

Gândiţi-vă acum că aceasta este proiecţia optimistă a statisticii europene. Are şi România propria statistică, în care include ŞI varianta pesimistă.

Potrivit INS, aşadar, în anul 2060, România va avea puţin peste 12 milioane de locuitori. Cauzele depopulării sunt aceleaşi, exodul populaţiei şi rata scăzută a fertilităţii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

social observator13 romania populatie sarcina copii oameni
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025