Antena LIVE

Exodul populației spre alte ţări și natalitatea scăzută lasă România fără locuitori

În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare.

De la 03.07.2019, 14:58

În timp ce nouă români părăsesc ţara în fiecare oră, iar unul din patru cupluri care rămân în România nu reușesc să aibă copii, țara noastră se îndreaptă spre o depopulare îngrijorătoare. Nu peste mult timp, România va ajunge să fie locuită de, atenţie, 16 milioane de oameni. Acum suntem cu peste 3 milioane mai mult.

Proiectiile în ceea ce priveste populatia României in urmatoarele decenii sunt ingrijoratoare. Se preconizeaza ca in 2020 vom fi 19,2 mil romani, iar cu fiecare deceniu populatia va scadea cu un milion. Asta înseamnă că până în 2050 vom fi doar 16 mil 700 mii romani. De ce se intampla asta?

Principala cauză este dezechilibrul foarte mare intre natalitate si mortalitate. Diferentele sunt vizibile. Este clar, se nasc mult mai putini copii fată de numărul persoanelor care decedează.

Dacă luăm exemplul anului 2018 vedem ca au fost doar 187 de mii de nou-nascuti, în timp ce peste 260 de mii de oameni au murit.

De altfel, România se numără între primele zece ţări din Europa de Est a căror populaţie va scădea cel mai mult până în 2050. Pe lângă sporul natural negativ un aport semnificativ îl are şi migraţia.

Suntem a doua ţară după Siria la numărul emigranţilor, iar la noi nu este război civil. În primii 10 ani de la aderare, România a pierdut deja aproximativ 17 la sută din populaţie. Sunt cifrele oficiale. Cum se traduce asta?

Gelu Duminică, sociolog: Inseamnă că efectiv va ceda sub greutatea propriei nimicnicii demografice: un numar de pensionari foarte mari, un numar de oameni activ pe piața muncii foarte mic, taxele și impozitele pe care le vom plati vor fi insuficiente pentru a acoperi sistemul de pensii, dezvoltare, sistemul de asistenta sociala. România are nevoie de răspuns rapid pentru a încerca să contrabalanseze situația demografica pe care o exploreaza în momentul ăsta. Solutia este ceea ce alții deja au făcut. Pe deoparte avem investitia serioasa în educația timpurie, crese, unit de educatie a copiilor, astfel incat familia tânăra sa poată sa își lase copilul într-un spațiu educational serios de la cea mai mica vârstă, în Franța, de exemplu, poți să laşi de la trei luni.

Ceea ce nu se întâmplă şi la noi.

Gelu Duminică: Nu ai unde sa lași copilul logic ca te gândești foarte mult dacă îl faci. În momentul în care trăiești într-o zona foarte săracă, cu acces la infr deloc, cu acces la școala de calitate foarte mic, logic ca te gândești dacă aduci un copil pe lume în lumea respectiva. Vârsta medie a primei nasteri a crescut până la aproape de 27 de ani. Lucrul asta e adus o data de dezvoltare și globalizare, dar în mom în care presiunea pe cariera este foarte mare și în mom în care o femeie iese din circuit 2 ani și reintrarea este f grea pe piața muncii, logic ca femeia se gândește de cinci ori înainte de a lua aceasta decizie, respectiv de a avea un copil

Investiţiile în educaţia timpurie sunt o soluţie. La fel şi forţa de muncă din străinătate, spune sociologul Gelu Duminică.

Gelu Duminică: Asta au făcut toate ţările, nu văd de ce nu am face și noi, în conditiile în care contingentul de lucratori anul acesta a fost de 12 mii de lucratori la niv național pentru anul 2019 este foarte greu sa contrabalansam cei aproape 600 de mii de romani plecați. Au plecat vreo 600 de mii din 12 mii, logic ca ai un deficit foarte mare. Mai ai un deficit în ceea ce priveşte nr persoanelor decedate vs numărul de persoane care se nasc. Logic ca în fiecare an pierdem câteva sute de mii din populatie. Viitorul nu se arată deloc luminos. E foarte probabil ca ai noștri copii în 2050 sa sustina în acea perioada din taxele lor trei persoane dependente. În momentul de faţă raţia este de 1 la unu aproape. Atunci va fi 1 la 3. În momentul de faţa avem 50 la suta taxe. Inchipuiti-va ce va fi peste 20 de ani.

Gândiţi-vă acum că aceasta este proiecţia optimistă a statisticii europene. Are şi România propria statistică, în care include ŞI varianta pesimistă.

Potrivit INS, aşadar, în anul 2060, România va avea puţin peste 12 milioane de locuitori. Cauzele depopulării sunt aceleaşi, exodul populaţiei şi rata scăzută a fertilităţii.

Ți-a plăcut acest articol?

social observator13 romania populatie sarcina copii oameni
Întrebarea zilei
Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Animalul din România pe care suntem obligați să-l vindem la export. Îl...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Fabrica din România care a uimit întreaga lume. A inventat un sistem pentru care...
Fanatik.ro
Publicat 03.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Adevărul
Publicat 03.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 4 mai 2024. Gemenii sunt sfătuiți să nu mai amâne...
CaTine
Publicat 03.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la...
Useit
Publicat 01.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
O femeie care a cumpărat o valiză pierdută în aeroport a dezvăluit tot...
ziare.com
Publicat 02.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Cum apar afecțiunile gastrointestinale. Cauze, simptome, metode de prevenție și...
Medicool
Publicat 03.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024