Exoticele pisici Savannah ar putea fi interzise în Marea Britanie. Astfel de exemplare se vând şi în România
Pisicile Savannah ar putea fi interzise în Marea Britanie. Autorităţile în domeniu cred că ADN-ul de pisică sălbatică le poate face periculoase într-o casă. Astfel de exemplare se vând şi în România, online.
De Redactia Observator la 18.02.2022, 20:47Exotice, atletice, cu gât lung şi urechi mari, pisicile din rasa Savannah par, mai degrabă, animale sălbatice decât animale de companie. Tocmai modul în care arată le-a făcut, în ultimii ani, să devină vedete pe reţelele de socializare. Stryker este, poate, cel mai faimos influencer din rasa lui. Un astfel de exemplar poate ajunge, în ţările occidentale, şi la 25 de mii de euro. Ofertă există şi în onlineul românesc. Veterinarii îndeamnă, însă, la precauţie.
"Online-ul vinde foarte multe variante, dar trebuie văzute de un medic veterinar. Când sunt mici ne putem înşela foarte uşor. Când sunt pui toţi seamănă. Am văzut că pe siteu-rile de profil au apărut mai mulţi vânzători de rasa Savannah, iar vizual nu prea par să fie. Când dai un preţ destul de mare, că am văzut că este de ordinul miilor de euro, trebuie să ai pretenţia să primeşti un pedigree", a declarat Andrei Năstasă, medic veterinar.
Experţii cred că sunt prea periculoase pentru a fi ţinute în familie
Fascinaţi de înfăţişarea exotică, sau dornici să ţină pasul cu moda, mulţi plătesc preţul doar pentru ca, în timp să renunţe la ele. ADNul de pisică sălbatică, dimensiunea şi instinctul puternic de prădător nu le fac, mereu, cea mai bună alegere pentru un animal de companie. Pot deveni agresive, mai ales cu alte animale de companie. Nici costurile de întreţinere nu sunt de ignorat.
"E o rasă care are la bază o pisică sălbatică africană Sevaro şi atunci are un potenţial agresiv mai mare decât o altă pisică domesticită. Ca şi dimensiune Se apropie de un ghepard mai micuţ, să spunem aşa. Are nevoie de mai mult spaţiu în interior, are un necesar mai mare, nu este o pisică pentru oameni ne-experimentaţi", a declarat Andrei Năstasă, medic veterinar. În Marea Britanie, 259 de pisici exotice sunt înregistrate ca animale de companie. Protecţia animalelor cere reglementarea condiţiilor în care acestea pot fi ţinute în casă. Experţii cred că sunt prea periculoase pentru a fi ţinute în familie.