Expoziţie şocantă cu corpuri umane, la Bucureşti. Procesul de plastinare, filmat în exclusivitate la Berlin: "E ca şi cum te-ai uita in interiorul corpului, fără oglindă"
Şochează, intrigă, fascinează şi educă. O expoziţie originală, care a stârnit dezbateri în întreaga lume, a ajuns la Bucureşti. Exponatele sunt corpuri umane, conservate printr-o metodă inovatoare. O echipă Observator a mers la Berlin şi a filmat, în exclusivitate, întreg procesul de plastinare din locul supranumit oglinda corpului uman.
De Ovidiu Cojocaru la 15.10.2024, 20:27Suntem la 1.300 de kilometri distanţă de Bucureşti, în inima Berlinului. Locul preferat de turişti, Alexanderplatz, ascunde o comoară pentru non-conformişti: Muzeul "Lumea Corpurilor", cea mai mare colecţie de exponate din lume, realizate printr-un proces unic - plastinarea.
Expoziţia inedită a ajuns şi la Biblioteca Naţională din Bucureşti
"Fiecare exponat pe care îl facem este unic, pentru că fiecare corp este unic. Expoziţia va conţine corpuri întregi expuse, dar şi unele organe sau părţi ale corpului. Ficat sănătos - ficat bolnav, plămâni de fumător - plămâni de nefumător, creier cu Alzheimer - creier sănătos", spune Rurik von Hagens, director Plastinarium.
La prima vedere, exponatele şochează. Dar curiozitatea şi scopul educativ şi ştiinţific înving orice prejudecată. De azi, expoziţia inedită a ajuns şi la Biblioteca Naţională din Bucureşti. "Să vezi această expoziţie este ca şi cum te-ai uita in interiorul corpului tău fără vreo oglindă. Este existenţa noastră, este baza acţiunilor noastre, a sentimentelor noastre, a socializării", spune Angelina Whalley, curatorul expoziţiei.
- Salonul Auto Bucureşti s-a deschis la Romexpo, timp de 6 zile. Cât costă intrarea şi care sunt cele mai căutate...
- Cele mai frumoase pisici din lume se bat pentru titlul de Miss Pisi: 300 de exemplare de pe tot mapamondul au venit...
- Expoziţie "neobişnuită" pe câmpurile din China. Dovlecii uriaşi de 250 de kg surprind vizitatorii în fiecare...
"Pentru mine, ca medic, să văd asta este absolut fenomenal pentru că aceste modele, în mintea unui medic existau doar în imaginaţie. Pentru mine e o ocazie să văd pe bune fără să îmi imaginez", a precizat Mihail Petrov, medic.
Procesul de plastinare a revoluţionat domeniul
Inventat în 1977 de anatomistul Gunther von Hagens, procesul de plastinare a revoluţionat domeniul. Este o tehnică care oprește descompunerea corpului decedat și îl transformă în specimene anatomice solide şi inodore. Corpurile aparţin persoanelor care, din timpul vieţii, semnează un acord prin care îşi donează trupul după moarte. În acest moment, pe lista de donatori sunt 21.000 de oameni din întreaga lume, cei mai mulţi din Germania.
"Ceea ce vrem să arătăm prin această expoziţie este ca vizitatorii să vadă în interiorul propriului corp, ceea nu se întâmplă de obicei. Asta este partea unică a expoziţiei noastre", adaugă Rurik von Hagens, director Plastinarium. Trupurile sunt îmbălsămate, apoi introduse în băi de acetonă. Urmează disecarea şi etapa finală de plastinare şi fixare. Apoi, exponatele ajung în muzeu sau sunt puse la vânzare pentru universităţile din întreaga lume.
"Pentru mine e ceva nou în fiecare zi, învăţ lucruri noi, experimentez lucruri noi, surprinzătoare pentru mine. Acest job nu e pentru toată lumea, dar pentru cei care au abilitatea să o facă, cred că e un lucru bun", a precizat Felix Giove, medic. Printre cei expuşi este şi tatăl inventatorului, care a murit la 106 ani. La Bucureşti, expoziţia rămâne deschisă până pe 26 ianuarie.