Familie din Timiş, internată după ce a mâncat şuncă de porc preparată în casă. Cei 4 membri, suspectaţi de botulism
O familie formată din 4 membri a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara, cu suspiciunea de botulism, după ce ar fi mâncat şuncă de porc preparată în casă în ultimele două săptămâni, relatează news.ro.
De Redactia Observator la 31.08.2023, 10:44”Trei persoane, o femeie şi un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, şi fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiş, au fost internaţi în cursul zilei de ieri, în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalul Victor Babeş Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism. O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi ulterior internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase. Cu toţii au consumat, în ultimele 14 zile, şuncă de porc preparată în propria gospodărie”, transmite joi unitatea sanitară.
Ce simptome au resimţit aceştia
În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu 9 zile şi s-au manifestat prin stare generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrală (căderea pleoapei), dificultate la înghiţire, fenomene digestive.
„Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecţioase. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza, medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.
- Un defibrilator gratuit, amplasat în centrul Braşovului, a fost furat. Medic: "Mă simt dezamăgit și scârbit"
- Inundaţie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Bagdasar Arseni din Capitală. 6 pacienţi transferaţi,...
- Un bărbat rănit în exploziile din Crevedia a murit la Spitalul Floreasca. Avea arsuri pe 95% din suprafaţa corpului
Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a avut aceeaşi sursă de contaminare, a consumat şi el din alimentul infestat cu toxina botulinică. În cursul zilei de miercuri a avut primele simptome, digestive. În prezent este internat în Clinica 1 Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş.
Ce este botulismul
Botulismul este o toxiinfecţie alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigura motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii, care poate duce la deces.
Bacteria care produce boala nu se dezvoltă decât în condiţii de anaerobioză din alimente (în absenţa oxigenului) şi formează spori pentru a căror distrugere este nevoie de preparare termică la 120 de grade Celsius.