O femeie din Bucureşti a murit de COVID-19, în propria casă
Disperare şi revoltă pentru o familie din Capitală. Rudele unei bătrâne, care a murit ieri, acasă, infectată cu covid-19, nu au reuşit să dea de angajaţii DSP o zi întreagă.
De Redactia Observator la 04.04.2020, 12:32Disperare şi revoltă pentru o familie din Capitală. Rudele unei bătrâne, care a murit ieri, acasă, infectată cu covid-19, nu au reuşit să dea de angajaţii DSP o zi întreagă.
De dimineaţă şi până după miezul nopţii, au sunat în continuu, dar fără rezultat. Ba chiar au mers la sediul instituţiei, unde au găsit lacătul pe uşă.
Oamenii nu se pot apropia de cadavru, iar firmele de pompe funebre nu îl pot ridica dacă nu este sigilat şi dezinfectat.
Fratele femeii: Noi stăm aici de dimineaţă, de la ora zece.
Reporter: Şi autorităţile ce v-au spus? Să aşteptaţi DSP-ul, atât?
Fratele femeii: Mi-au dat certificatul de deces.
Şi au aşteptat ore în şir, timp în care rudele s-au văzut legate la mâini. Nimeni nu le-a spus ce trebuie să facă. Se ştia de miercuri că bătrâna este infectată cu noul coronavirus. Fusese testată la un centru unde făcea, de trei ori pe săptămână, dializă. Ieri, la primele orele ale dimineaţii, îngrijitoarea ei a găsit-o fără suflare în apartament.
Gheorghita Barbu, cumnata femeii: Era Smurdul aici. Au constatat decesul si au spus ca este confirmata cu covid 19. Apoi, ne-au trimis la medicul de familie si medicul de familie a zis ca a sunat la DSP si nu raspunde nimeni.
Medicii de pe ambulanţă le-au spus rudelor că ei nu se ocupă cu transportul cadavrelor. Au îndrumat la rândul lor familia către DSP. La telefon, însă, niciun răspuns.
Gheorghita Barbu, cumnata femeii: Ne-au trimis si pe la Piata Iancului, sa vedem, ca acolo au ei centrul, astia de la DSP. Dar era lacatul pus. De n ori am sunat, la toti, si ne-au plasat de colo-colo. Ca nu e treaba mea, ca e treaba aluia. Ca DSP-ul, ca 112....
Medicii de pe ambulanţă i-au dat îngrijitoarei voie să plece acasă, deşi aceasta intrase în contact cu bătrâna infectată. Martorii spun că femeia s-a urcat în tramvai.
Gheorghita Barbu, cumnata femeii: Ea zice ca i-au zis aia de la ambulanta ca nu prezinta simptome si ca nu ar fi infectat-o. Mira-m-as... Ramane de vazut. Trebuie sa ii faca un test.
Şi poliţiştii, chemaţi să păzească zona, şi vecinii, dar şi reporterii Observator au încercat, de nenumărate ori, să ia legătura cu DSP-ul. În zadar însă.
Fratele femeii: Cine să o ia? Păi, pot să o iau eu? E pozitivă... Cum o iau? Trebuie să vină cineva îmbrăcat adecvat, nu? Să o sigileze, să o bage într-un sac.
Disperaţi, oamenii au sunat şi la o firmă de pompe funebre. S-au lovit însă de un refuz categoric. După miezul nopţii, adică după mai bine de 16 ore de la deces, a venit încă o.... ambulanţă.
Medicii de pe a doua ambulanţă au mai constat, culmea, încă o dată decesul şi....au plecat.
Într-un final, inspectorii sanitari au anunţat că vor ajunge în această dimineaţă. Ca să poată fi înhumat, cadavrul trebuie dezinfectat cu un biocid şi apoi pus într-un sicriu sigilat.
Femeia de 66 de ani suferea de diabet şi avea o boală renală, susţine familia. Rudele spun că s-a infectat cu covid 19 la centrul privat unde făcea dializă. Şapte oameni, cu insuficeneţă renală, care făceau tratament acolo, au murit până acum.