Femeie filmată cum șterge un mănunchi de măști de protecție de racla cu moaștele Sf. Parascheva: Pentru noroc, le duc acasă familiei
O femeie a fost filmată în timp ce sterge un mănunchi de măști de protecție de racla în care sunt moaștele Sfintei Parascheva la Iași. Femeia și-a motivat gestul care încalcă toate regulile sanitare în plină pandemie spunând că le duce familiei ”pentru noroc”.
De Redactia Observator la 12.10.2021, 15:24Imaginile cu pelerinii de la Sfânta Parascheva care îşi dau masca jos, sărută moaştele, apoi se roagă la Dumnezeu ”să scăpăm de Covid-19” par să nu mai șocheze pe nimeni. Printre cei care au venit să se roage la catedrală luni a fost și o femeie din Bistrita care locuiește în Verona, Italia de 20 de ani. Femeia a fost filmată de TVR Iași cum șterge racla cu un mănunchi de măști de protecție. A spus că va duce măștile acasă să le împartă familiei să le poarte pentru ”noroc”
”Am simțit așa o chemare. De cinci sau șase ani, în fiecare an vin aici. Sunt cetățean italian, dar nu pot fără ajutorul dânsei. Sunt măritată cu un italian. Anul ăsta soțul meu a fost foarte bolnav. Duc măștile acasă pentru ei.” a povestit femeia pentru TVR.
Peste 30.000 de credincioşi din toată țara au trecut în ultimele 4 zile în Iași pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, deși capitala Moldovei este unul dintre orașele lovite puternic de valul 4 al pandemiei. Biserica lasă pelerinii să sărute racla fără mască, spunând că ”Nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu.”
Biserica: Nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu
- Pelerinii de la Sfânta Parascheva îşi dau masca jos, sărută moaştele, apoi se roagă la Dumnezeu să scăpăm...
- Pelerinaj lipsit de incidente la moaştele Sfintei Parascheva. De astăzi, restricţiile de noapte nu mai sunt...
- Preotul Constantin Sturzu, despre pelerinii care îşi dau masca jos atunci când sărută racla: Este un act de...
Întrebat de jurnalişti dacă îi sfătuieşte pe credincioşi să sărute racla purtând masca pe faţă, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns: "Sunt unii pelerini care, într-adevăr, îşi dau masca jos şi sărută moaştele. Este un act de credinţă şi nu putem interveni în relaţia omului cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui. Oamenii pot aduce o iconiţă, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte. Noi nu îi sfătuim în nici un fel.Îi lăsăm să-şi manifeste credinţa neîngrădit".
Rata de infectare în Iași a fost luni de 9,65 cazuri la mia de locuitori. În curtea catedralei a fost creat un culoar din garduri metalice, pe unde se poate deplasa către raclă o singură persoană. Pelerinii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie, iar cei care nu au mască primesc una din partea organizatorilor. Pelerinii trebuie să păstreze distanţa. Iar pentru a reduce cât mai mult riscul de infectare, câţiva voluntari dezinfectează racla cu moaştele sfinte.
Dacă în anii trecuți se aștepta la rând şi 12-13 ore anul acesta nu a fost cazul. Tocmai faptul că pelerinajul se întinde pe mai multe zile a făcut ca numărul pelerinilor aflați în același timp la rând să fie mai mic și astfel timpul de așteptare este de cel mult doua ore. Luni la rând aşteaptau aproximativ 300 de oameni. Cei mai mulţi pelerini sunt aşteptaţi pe 14 octombrie, chiar în ziua hramului. Racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne pe baldachinul cu flori din fața Catedralei până pe 15 octombrie.