Fenomenul care a luat amploare în marile oraşe. I se spune efectul de canion, iar unele artere din Bucureşti sunt grav afectate de el
Bucureşti, la răscruce de vânturi! Construcţiile haotice şi lipsa specialiştilor în sistematizare urbană au dus la apariţia unor zone ...de cod portocaliu. Clădirile cu multe etaje şi lipsa spaţiilor verzi amplifică enorm curenţii de aer şi îi transformă în rafale care ating 100 de kilometri pe oră.
De Andreea Milea la 15.08.2024, 20:25Fenomenul numit de geografi efect de canion se manifestă şi în oraşe. Pe unele artere din Bucureşti zici că este furtună aproape tot timpul. Aşa au impresia cei care trec prin zona Pieţii Universităţii.
Fenomenul care a luat amploare în marile oraşe
Pe străduţele adiacente bulevardului, puterea vântului este amplificat şi de 5 ori din cauza spaţiilor verzi care fie lipsesc, fie nu au fost corect gândite aşa că nu pot fi un paravan în faţa vântului. Cea mai intensă senzaţie de curent se resimte aici, pe trotuar.
"Strada din spatele nostru, strada Batistei devine un adevărat calvar atunci când vrei să o străbaţi iarna. Zonele centrale unde avem străzi înguste şi front continuu al clădirilor. De asemenea, ne putem gândi la zonele unde au apărut clădiri foarte înalte, spre exemplu Aurel Vlaicu, Pipera, Aviaţiei. Acolo, atunci când bate vântul puţin prin oraş, acolo este amplificată această forţă a vântului datorită înălţimii clădirilor", a declarat Matei Sumbasacu - structurist.
- Rupere de nori în 13 judeţe, în următoarele ore. Cod portocaliu şi galben de ploi torenţiale, vânt şi grindină
- Investiţie de aproape 6 milioane de euro într-o plantaţie din România. Străinii se dau în vânt după fructele...
- Șofer trecut pe lângă moarte, în Giurgiu. A scăpat nevătămat, după ce un acoperiș luat de vânt s-a...
"Problema e spaţiul public care este foarte prost gândit în Bucureşti. Până nu de mult amenajarea spaţiului urban era făcută de nespecialişti, în cadrul ADP-ului, într-un colt de birou si iată că avem o grămadă de probleme din cauza asta", a declarat Emil Ivănescu - preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti.
Bucureştiul afectat din toate direcţiile
"Bucureştiul este situat în mijlocul câmpiei, în sud-estul ţării aşa că vântul poate să bată din orice direcţie. Dar acesta este canalizat şi amplificat în funcţie de dimensiunile şi orientarea străzilor care străbat oraşul", a declarat Simona Căpşună - meteorolog Observator.
Cu cât străzile sunt mai lungi şi mai înguste, cu atât efectul de canion este mai puternic. Cea mai la îndemână soluţie - perdelele verzi. Doar că efectul lor se va face simţit peste 10, 15 ani.
"Zone verzi mai multe, o plantaţie de copaci chiar pe axul bulevardelor lucrurile s-ar atenua foarte mult. Uite Barcelona foarte rar vezi bulevarde largi fără zone verzi în mijloc cu copaci de o anumită inălţime", a declarat Emil Ivănescu - preşedinte Ordinul Arhitecţilor Bucureşti.
Facultatea de Hidrotehnică Bucureşti are singurul dispozitiv din Europa folosit pentru experimente care arată efectul vântului asupra clădirilor. Tunelul aerodinamic este folosit de marile companii imobiliare.