Fermierii români cer interzicerea importului în ţara noastră a unor produse din Ucraina, după ce Comisia Europeană nu a mai prelungit măsura
Mai multe organizații de fermieri cer interzicerea importului în România a unor produse agroalimentare din Ucraina. Solicitarea a apărut după ce Comisia Europeană nu a mai prelungit măsura privind interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei.
De Redactia Observator la 16.09.2023, 16:36Prin intermediul unui comunicat de presă „Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina”.
Fermierii români cer interzicerea importului în ţara noastră a unor produse din Ucraina
Fermierii români mai susțin că sector agroalimentar național este în pericol și solicită Guvernului să ia măsuri urgente. Ei cer o întâlnire cu reprezentanții Guvernului și oferă exemplul Poloniei care a avut o poziție tranșantă în acest subiect.
„Apreciem că este necesară și o discuție URGENTĂ, până la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ. Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv și cuprinzător Ucraina, în fața agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înțelegem de ce România ar trebui să aibă rețineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina și, cu toate acestea, același guvern de la Varșovia nu are nicio o ezitare în a-și proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea față de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact același lucru”, scrie în comunicatul de presă, potrivit Mediafax.
Fermierii precizează că solicitarea lor nu afectează în niciun fel tranzitul mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinații.